• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.78)
Yazar orhan pamuk
kara kitap - orhan pamuk
kara kitap, nobel edebiyat ödülü sahibi orhan pamuk'un 1990 yılında yayımlanan romanıdır. pamuk'un bu romanı dünya çapında çokça konuşulmuş, belli başlı dillere çevrilmiş, pamuk'un daha da ünlenmesine katkıda bulunmuştur. bu kitaptan birkaç yıl sonra nüket esen tarafından "kara kitap üzerine yazılar" adlı bir eleştirel eser de yayımlanmıştır. bu eserde de ünlü eleştirmenlerin kara kitap hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. kitap şeyh galip'in hüsn ü aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir. kitaptaki milliyet yazarı "celal salik" mevlana celaleddin rumi; avukat galip, mevlana'dan 5 yüzyıl sonra mevlevilik yolunda şeyhlik düzeyine erişmiş şeyh galip'tir. galip, hüsn ü aşk'taki erkek kahraman aşk'ı; rüya ise kadın kahraman hüsn'ü temsil etmektedir.
(kitap bilgisi vikipedi'den alınmıştır.)


  1. beni postmodern edebiyatla tanıştıran ve çok sevdiren kitap. biçim yönünden benzer yerli kitap arayanlara murat uyurkulak'ın romanlarını tavsiye ederim.
    (bkz: har - murat uyurkulak)
    (bkz: tol - murat uyurkulak)
  2. orhan pamuk tarafından kaleme alınmış, türk edebiyatında eşi benzerine rastlamadığım muhteşem eser. kürk mantolu madonna, tutunamayanlar, saatleri ayarlama enstitüsü gibi kitapların elden ele dolaştığı ve edebi eserden ziyade instagram fotoğrafı ikonu muamelesi gördüğü şu günlerde geri planda kalması ve sadece okumayı seven insanlar tarafından okunuyor olması çok güzel.
  3. orhan pamuk'u, orhan pamuk yapan kitap. oğuz atay'ın özlemini kısmende olsa dindirebilmiştir. tek okuyuşla bitirilip sindirililecek bir kitap değil; her okunuşta farklı bir tat , farklı bir anlam veren bir kitaptır. celal salik'in yazıları tek başına bir dünyadır; hele ki, " boğazın suları çekildiği zaman" beni çok etkilemiştir.
    kitap boyunca okuyucuya"insan sadece kendisi olabilir mi?" sorusunu sordurur.
    kitabın içinden alınan bir hikayeden ömer kavur tarafından sinema filmi çekilmiştirgizli yüz
  4. üzerine incelemeler yazılmış, şifrelerle dolu bir kitaptır.

    kara kitap ve diğer orhan pamuk kitaplarını okuduktan sonra fark edersiniz ki orhan pamuk sürekli bir şeyleri tekrar etmektedir. acaba bir mesaj mı vermek istemektedir? kendinizi koca bir bulmacanın ortasında gibi hissedersiniz. işte o bulmacayı fark etmenin yolu kara kitaptan geçer.

    bu kitabı okumayan ben orhan pamuk okudum demesin arkadaş.
  5. yukarıda bazı yazarların da belirttiği gibi, her ne kadar okuması zor olsa da, bir o kadar da güzel kitap.ne zaman aklıma düşse açar ve celal salik' in yazılarından bir bölüm okurum;"boğaz'ın suları çekildiği zaman, göz, apartman karanlığı, cellat ve ağlayan yüz" türk edebiyatının zirvelerinden...
  6. başka dünyaların ^:batı^ sinema yoluyla insanımızın hareketine tavrına duruşuna nasıl yansıdığıyla ilgili bölüm akılda kalıcıdır. artık türk insanını betimleyen cansız modeller çürümeye yüz tutmuş, yerini batılı modern duruşlarıyla yeni vitrin mankenleri almıştır.
    bu ve birçok yan düşünceyi romanın alanına çekmekten korkmayan pamuk'un "ben başka türlü bir roman yazacağım." diyerek girdiği yolun meyvesidir.
    ayrıca kitapta çizilen rüya portresinin eleştirel bir bakışla oluşturulduğunu düşünürüm hep, bir bölümde "... seni severdim." diye diye zihninde küçük an'lar biriktiren galip yeri geldiğinde hiç hoşlanmadığı polisiye romanları rüya'nın nasıl da bayılarak okuduğunu hafif küçümseyici bir dille belirtmekten çekinmez. hatırladığım kadarıyla darmin hadzibegovic tarafından hazırlanan "kara kitap'ın sırları"nda orhan pamuk, rüyanın bu özelliklerini sıralarken onu fazlaca romantik bir devrimciliğin içinde yaşayan bir kadın gibi düşünmüştür.
  7. kara kitap benim için bir şaheser. tekrar tekrar okuma isteği, tekrar o eski istanbul sokaklarında dolaşma isteği doğuruyor. özellikle boğazın sularının çekildiği gün adlı bölüm inanılmaz güzel. orhan pamuk sadece bu eseri için bile nobel alabilirdi, şahsi görüşüm.
  8. orhan pamuk'un beş yılda tamamladığı ; şeyh galip'in hüsn-ü aşkı'ndan esinlenerek yazdığı romanı. roman "kişinin kendisi olması"problemini işler ve istanbul 'da avukat galip'in hastalık derecesinde bağlı olduğu eşi rüya'nın onu terketmesiyle başlar. bir gazetede yazar olan amcasının oğlu celal salik'in-salik ; arapçada dürten uyaran demektir nitekim-rüya'nın yerini bildiğini düşünür ve onun yazılarını okumaya başlar. eser celal'in yazılarıyla , galip' in rüya'yı arayış süresince başından geçen olayları anlatır. şüphesiz romanın en güzel kısımları celal'in yazılarıdır. boğazın suları çekildiği zaman , göz , şehzadenin hikayesi, uyuyamıyormusunuz en güzel olanlarıdır. yazarın bu kitabının üzerine nükhet esen tarafından " kara kitap üzerine yazılar"adlı bir kitap daha yazılmıştır.
  9. ilginçtir, kara kitap'ın çatısının neredeyse tamamını oluşturan mesnevi'yi, mantık al-tayr'ı, hüsn-ü aşk'ı orhan pamuk ilk kez kara kitap'ı yazmaya başladığı dönemde, amerika'da misafiri olarak bulunduğu columbia üniversitesi'nin kütüphanesinde karşılaştığı ingilizce çevirilerinden okumuştur.(*:kara kitap'ın sırları)
  10. rüya'nın galip'e bıraktığı mektup yıllar sonra ortaya çıkmıştı:

    "canım,
    ben kafamı dinlemek için evden ayrılıyorum. haberdar ederim. merak etme. annemleri idare edersin. kendine iyi bak.
    rüya."

    (on dokuz değil, on yedi kelime ve elbette yeşil tükenmez kalemle.)