• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
karafatmanın sarayı - daniel koplowitz
daniel koplowitz, 1975'te esrar kaçakçılığı suçundan suriye sınırında tutuklandı. türkiye'nin çeşitli cezaevlerinde 12 yıl hapis yattı, yaşadıklarını karafatmanın sarayı'nda kaleme aldı; önyargılara, basmakalıp fikirlere değil, gözlemlerine dayanarak...

"hoşgeldin! infazına kadar burası senin evin. merak etme, idam cezası genelde müebbete çevrilir bir de türkler habire genel af çıkarırlar."
"senin hayatın türk devletine ait. kendini öldürmeye hakkın yok. bir dahaki sefere o deliğe altı aylığına tıkılırsın."
"hasan heybetli ve kürt idris'ten hala haber alıyor musun?" türkiye'nin en ünlü iki kabadayısının adını duyunca gardiyanlar dönüp merakla bana baktılar. "yalnızca bir iki mektup," diye yalan söyledim.
"eleştiri türkleri daha da zalimleştirir," diye güldü hans, "yakında sen de geceyarısı ekspresi'ne sövmeye başlarsın!"
"kim burada biliyor musunuz?" dursun, heyecanını zor bastırıyordu: yılmaz güney'i küçük odalardan birine getirmişler!"
"burası türkiye," diyerek bir yarışmacı sessizliği bozdu, "yarış sadece türk karafatmalarla yapılmalı."


  1. sırasıyla antakya, istanbul sağmalcılar, burhaniye ve izmir buca'da hapis yatmış bir ingiliz'in anıları olarak özetlenebilir.
    cezaevlerindeki yaşam hakkında bilgi edinmek için fena bir kaynak değil ama çok da detaya inmiyor. genel olarak, bu danyboy sanki karşımıza oturmuş da "aa bir de şu olmuştu bak," diye kronolojik bir şekilde bize anılarını anlatıyor gibi ilerliyor. kitabın roman kısmı bir, iki paragraflık öykülerin birleştirilmiş hali gibi.
    bazı detayları sondaki öyküler kısmından yakalayabiliyoruz; özellikle kedili öyküyü epey sevdim.
    son olarak; bu kitaptan psikolojik tahliller, sağlam betimlemeler beklenmemeli.

    kitabın yazarıyla ilgili;
    daha önce esrar suçundan iran, pakistan, afganistan, isveç ve fas'ta hapis yatıyor. 1975'te suriye sınırında yakalandığında idam cezasına çarptırılıyor. cezası önce müebbete, sonra 36 yıla indiriliyor. tahliye olduktan sonra da sürekli türkiye'ye gelip gidiyor ve 2002'de babası da ölünce bodrum'a yerleşiyor.
    2007'de bodrum'daki evinde bir ihbar üzerine arama yapılıyor. evde esrar ve hint keneviri bulunuyor. bundan 1000 tl kefalet ve tutuksuz yargılanmayla kurtuluyor.
    2 sene sonra türk vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunuyor. mahkeme ise sicil kaydının kabarıklığı ve oturma süresinin dolması nedeniyle hakkında sınır dışı edilmesi kararı çıkarıyor. ingiltere'ye dönüyor ve orada ölüyor.