1. tam hali "işık saniyede 300 bin km hıza ilerliyorsa karanlık hangi hızda çöker? " olan soru.
  2. bir yerin aydınlık ya da karanlık olması oraya düşen ışık miktarına ve bu ışığın geliş açısına bağlıdır. açı ne kadar büyürse o kadar az aydınlık olur. dünya dönerken gündüzden geceye geçişler olur (elbette biliyorsunuz bunu da bekleyin bir yere geleceğim). bu dönüş sırasında incelediğimiz toprak parçasının güneşten uzaklaşma miktarı, güneşle arasındaki mesafeye göre çok çok çok az olduğundan ihmal edilebilir. geriye açı kalır. bunda da toprak parçasının üzerinde güneşin birim zamanda ne kadar açılık yer değiştirdiğine bakılır. hesap yapıldığında candela/zaman şeklinde bir sonuç çıkması gerekir. birimin mesafe/zaman şeklinde çıkması tuhaf olur.
    jimi
  3. ilk gün ışığından hesaplanırsa farklı, güneş en tepedeyken (doğma işlemini bitirmiş batmaya başlarken) hesaplanırsa farklı sonuç verecektir.
    güneşin batışını (yani karanlığın gelişini) başlatan olay, sabahları güneşin doğmasıdır.
    öğle vakti en tepededir ve sonrasında yavaş yavaş batmaya devam eder.
    bu süreç, ilk ışıktan itibaren başladığına göre, havanın aydınlanma saati ile tam olarak kararma saatini esas alarak hesap yapabiliriz.
    veya güneşin batışını, gücünü kaybetmesi olarak yorumlayacaksak o zaman güneş tam tepedeyken saate bakıp, hava tamamen karardığında tekrar saate bakarak güneşin tam olarak kaç saatte battığını, yani karanlığın ne kadar sürede çöktüğünü hesap edebiliriz.

    (bkz: onu da mı bağa soruyon)