• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.50)
kasi az gorbehaye irani khabar nadareh - bahman ghobadi
negar ve ashkan, tahran’da indie rock müzik yapan genç bir ikili. londra’da verecekleri konser için grubu tamamlamak üzere eleman arıyorlar. ama bundan daha büyük bir sorun var; vize. film, ülkeden çıkabilmenin yolları her geçen gün daralırken, bu gençlerin sahte pasaport karaborsasının içine dalışlarını takip ediyor. ikilinin geri kalan zamanları ise müzikle geçiyor; otoparkta, ahırda, neresi olursa orada konser veren başka "yeraltında" müzik yapan gruplarla birlikte.


  1. gerçek karakterler üzerine kurulu hikayesiyle "hiç kimse iran kedilerinden bahsetmiyor (no one knows about persian cats)", gerçekle kurmaca arasında dolanan bir film. blues’dan heavy metal'e, rock'tan hiphop’a kadar her telden çalan yüzlerce farklı genç grup var; kimisi ingilizce, kimisi farsça söylüyor. müziklerini gerçekten her yerde yapabiliyorlar. ahırda ineklerin hemen yanında heavy metal, ses izolasyonu yapılmış bodrum katlarında ya da geceleri kimsenin olmadığı iş merkezlerinin çatı katlarında rock, sokaklarda rap... başları da sık sık derde giriyor tahmin edersiniz. bahman ghobadi bu filmi her şeye rağmen müzik yapmayı göze alan bu insanlara ithaf etmiş.

    ashkan, iran’da rock müzik yaptığı için hapiste yatıp serbest kalmış bir müzisyen. iran'da devletin izin vermediği türde müzik yapıyorsanız bunun başınıza gelmesi çok yüksek bir ihtimal. film de zaten resmi izin olmadan sadece 17 günde çekilmiş. ghobadi "17 günde 17 ay yaşlandım" demiş sonrasında.

    2009 yılı yapımı film şöyle bir ibareyle başlıyor:

    !---- spoiler ----!

    iran'da allah'a küfretme, konuşma özgürlüğü ve rock&roll'a karşı yasalar var.
    bu film hiç olmamalıydı...

    !---- spoiler ----!

    ilginç bir detayı daha paylaşayım filme dair: filmin senaristlerinden biri, iranlı gazeteci roxana saberi. ki kendisi aynı zamanda bahman ghobadi'nin de nişanlısı. saberi iran'da amerikan ajanı olduğu gerekçesiyle 8 yıl hapse mahkum edilmiş ancak uluslararası baskılar sonucu serbest bırakılmış. senaryoyu ghobadi ile birlikte yazmışlar. filmle birlikte tahran'da 2007 yılında 200 rock severin tutuklanması konusu da aydınlanıyor.

    ahırda heavy metal

    ekhtelaf (tehran) - hichkas