• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
kayıtsızlık şenliği - milan kundera
kayıtsızlık şenliği, milan kundera`nın 2003`de yayımlanan bilmemek`ten sonra kimsenin beklemediği bir anda çıkagelen yeni romanı.

beş arkadaşın, kayıp annesiyle konuşan alain`in, işsiz oyuncu caliban`ın, mutluluğun peşindeki ramon`un, bir kukla oyunu yazma hayali kuran charles`ın ve narsisist d`ardelo`nun hikâyesi. gerçekle hayali, karakterlerin evreniyle yazarınkini, şimdiki zamanla tarihsel geçmişi üst üste bindirerek başka bir gerçeklik kurmayı hep başarmış bir yazarın, mizah anlayışını kaybetmiş bir yüzyıla bakışı.

bir yandan en ciddi meselelere ışık tutup diğer yandan tek bir kesin yargıda bulunmamak, bir yandan çağdaş dünyanın gerçekliğiyle büyülenip diğer yandan tüm bu gerçeklikten kaçmak ancak kundera gibi usta bir yazarın kalemiyle mümkün oluyor. yapıtının tümünün şaşırtıcı bir özeti gibi de okunabilecek bu kısa roman xxi. yüzyılın klasikleri arasındaki yerini aldı bile.


  1. "yaşam güçlüdür, çünkü ölümle beslenir."
  2. (bkz: la fete de l'insignifiance)

    milan kundera"nın, uzun bekleyiş ve sessizlikten sonra, dünyayı yaşlı gözleriyle anlattığı roman.

    sanki, aynı romanın gelişi gibi, uzun yıllardır aradığı varoluşun özünü bulmuştur kundera; adına kayıtsızlık diyor. bu küçük kitabın karakterleri, içinde yaşanan (nostaljiye ithaf, günün içinde gezintiler) kayıtsızlığın aslında her zaman yanımızda olduğunu, onu görmekten kaçındığımızı anlatıyor. bu sefer yorgun bir kundera gördüm. ölümü bekleyen kundera... en sevdiğim yazarın sık sık ölümünü düşlemek nasıl bir duygu? her an yaşam karnavalına veda edeceği düşüncesi, beni onun yazı masasında bulunan küçük çekmecelerine götürüyor. mutlaka orada yazdığı ama hiçbir zaman okurla paylaşmadığı notlar vardır, diyorum kendime. o ise kayıtsız bir tokatla cevap veriyor bana: al işte! minik, kendi tadında ve beni ben eden, tek savaşım olmuş roman sanatının son halkası! bundan sonra yazacağını düşünmüyorum. zira geride çok güzel romanlar bıraktı. ve ilginçtir, romanın bir diğer karakteri olan stalin’i farklı bakış açısıyla değerlendiren kundera’yla karşı karşıyayızdır. stalin’i anlamak istiyor. yorgun bıyıklarını gülüşüyle hoplatan, tuvalet kenarlarında kapı pusarak kendi asıl kimliğiyle yüzleşen bir stalin. harikulade bir şölendi...
  3. spoiler---

    intihar etmeye karar veren kadının köprüye yakın bir yerde arabasını parkettikten sonra anahtarlarını öylesine bırakması, köprünün üzerinde bir süre etrafına bakındıktan sonra nehre kendisini bırakışını gören bir adamın hızla nehre atlayışı ve dibe çöken kadını kucaklayıp su üzerine çıkartırken kadının, adamın sırtına yüklenerek bir nevi can simidi olarak kullanması, adamın boğularak ölmesiyle kadının kurtuluşu, ıslak elbiseleriyle arabasına giderken anahtarlarını nereye koyduğunu hatırlamaya çalışması ve sırılsıklam bir halde kapıcıya görünmeden binadan nasıl içeri girebileceği üzerine düşünmesi...

    spoiler---

    tüm hikaye bir göbek deliğiyle başlamıştı.

    edit: bir youser talebi üzerine spoiler uyarı tabelası eklenmesi