1. Keman, Viyola ve viyolonselin de bulunduğu "violin" ailesinin en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Akord sesleri pesten tize sol, re, la ve mi'dir.

    Keman yayına "(bkz: arşe) " denir. Arşede yapay ya da gerçek at kılının yanı sıra ham misina olarak adlandırılan bir madde de kullanılabilir. Ayrıca yayını düzgünleştirmek ve sesi güzelleştirmek amacıyla arşeye (bkz: reçine) adı verilen madde sürülür. Reçinenin rengi bala benzer. Katı bir maddedir. ^:wiki^

    Osmanlıda, kemanilerin ^:keman üstadları^ çalmaktan verem oldukları rivayet edilir. türk müziği makamlarının ses aralıklarının dar olması ^:komalar^ ve eserlerin uzun olmaları hasebiyle çalarken duyguya girmek ve çıkamamak gibi bir tehlikenin varlığından söz edilir.

    Ayrıca keman çalanların duygusal ve ince insanlar olmasının da hastalığın adıyla özdeşleştirildiği rivayetlerden biridir.

    Bir diğer rivayet; keman (bkz: reçine) sinin uzun soluklu icralar sırasında solunmasının ciğerlere hasar verebileceğidir.

    şu ve benzeri parçaları dinledikten sonra verem, kanser gibi birçok hastalığın davetiyesi olması pek de şaşılacak bir durum değildir kanımca.
  2. yeri doldurulamaz, içerisinde bulunduğu müziği tek başına katbekat güzelleştiren enstrüman. eğer sözlükte çalan varsa, benimle iletişime geçerse sevinirim. biraz yardıma ihtiyacım var. kendisine kemanla ilgili bir kaç soru sormak istiyorum.