1. hazır çorbalara, içinde zilyon tane katkı maddesi bulunan bulyonlara falan alıştığımız için faydalarından mahrum kaldığımız bir yiyecek kemik suyu çorbası.

    açıkçası ben de diz kapaklarımdaki (çok uzun saatler oturmaktan kaynaklanan meslek hastalığıymış) problemden sonra bu tarifi yapmaya başladım. ancak kemik iliği suyunun pek çok faydası daha varmış;

    "özellikle kadınlarda olmak üzere yaş ilerlemesine bağlı olarak çıkan diz kapaklarındaki sıvı eksikliğinde yürümeyi zorlaştırır, kemik suyu kaybolan sıvıyı tekrar oluşturur hatta düzenli kullanımda kemik erimeleri engellenmesine yardımcı olur.

    kemik iliği vücuttaki bağışıklık sitemine yön veren lökasit, trombosit ve eritrosit denilen hücrelerin üretimine yardımcı olmaktadır. kemiğin içindeki ilik hem soğuk algınlığına karşı korur, hem de vücudun çabuk toparlanmasını sağlar.

    kadınlarda menapoz dönemlerinde kemik erimesi çok yaşanır. bunu önemli derecede azaltır.

    çocuklara ve bebeklere az miktarlarda yemeleri kemik gelişimlerine katkı sağlar.

    kış hastalıklarına karşı etkili olup vücudun hastalıklara direncini artırır.

    kemik ameliyatı geçirmiş, kırığı yada çıkığı bulunan hastalar en önemli şifa deposu kemiğin iliğinde bol tüketmeleri tavsiye edilir."

    kemik iliğinin içinde neler varmış;

    "kemik suyunu jöleleştiren jelatin %13-15 oranında protein içerir. bu ilik proteinleri gastirik salgılarını artırır, karaciğer fonksiyonları için gereklidir, plazma üretiminde kullanılır, doku onarımında rol oynar. kemik suyu jelatini ayrıca faydalı bakterilerin sindirim sisteminde tutunması içinde ortam sağlar.

    taze kemik suyu hazırlamak üzere kullandığınız kemiklerin eklem bölümlerindeki kıkırdaklar ise sizin eklem sağlığınız için çok gerekli glukosamine-chondroitin- tip iii kollojen-hyaluronik asit-sülfür gibi kıkırdak yapı taşlarının doğal kaynağıdır.

    kemik yapısındaki kalsiyum-magnezyum-fosfor mineralleri kemik suyu hazırlarken ısı eşlinde geçen uzun sürede çok kısmi olarak suya karışır."

    peki tüm bunlar iyi hoş da daha önce benim gibi kemikle falan uğraşmamışsanız ve bu ilik suyunu nasıl çıkarıcaz diye düşünüyorsanız işte tarifimiz:
    öncelikle bütün bir kemiği nasıl parçalayacağımı bilmediğim için migrosta ikişer santim kalınlığında kesilmiş ve paketlenmiş kemikleri görünce direkt denemeye karar verdim. oradaki amca da sağ olsun "biz eskiden hep bunlardan içerdik bak altmış yaşındayız ayakta çalışabiliyoruz" diyerek havasını attı. neyse efendim bu kemik parçalarını alıp (750 gr civarındaydı benimki) tencereye yerleştiriyoruz. ben daha kolay pişmesi için düdüklü tencere kullandım ama normal tencere de olur. üzerine bir buçuk litre su ve biraz sirke ekliyoruz. sirke kemik minerallerin daha fazlasının suya geçişini sağlıyormuş. su kaynarken üzerinde oluşan köpükleri ise bir kaşık ya da tel süzgeç yardımı ile alınız. kemik suyumuz hazır olduğu zaman altını kapatın ve biraz soğumaya bırakın. zaten kemikler kesilmiş olduğu için iliklerin çoğu suya düşmüştü. düşmeyenleri bir kaşık yardımı ile çıkarın, kemiklerin etrafındaki etleri de sıyırıp suyun içine atın. tek seferde tüketmek için çok fazla olduğu için ben suyun bir kısmını buz torbalarına doldurup dondurucuya attım. böylece daha sonra yemeklerde kullanmak için katkısız et suyu bulyonlarım olmuş oldu. sıra geldi çorbamızın meyanesine. 6-7 kaşık yoğurdun içine 5-6 diş ezilmiş sarımsağı ve bir yumurtanın sarısını ekleyip karıştırın (ben un kullanmıyorum siz isterseniz ekleyebilirsiniz). daha sonra bu karışıma çorbanızdan bir kepçe ekleyin. sonra yoğurtlu karışımdan bir kepçe çorbaya ekleyerek karıştırın. bunu iki üç sefer tekrarlayın ki soğuk yoğurt sıcak çorbaya direk eklenince kesilmesin. en son tuzunu ekleyin. kısık ateşte ısınana kadar biraz daha pişirin. bir tavada tereyağ ve pul biber kızdırıp üzerine dökerek servis yapın.

    kocakarı işi sağlık dolu çorbanızı özellikle kış aylarında bol bol tüketin çocuğum.

    hadi afiyet olsun, can olsun, kan olsun.
  2. ünlü şefler kemik suyu için pırasa, havuç, kereviz de ilave ediyor. sevilen sebzelere göre de değiştirebilirsiniz tarifi. en son bir kazanı bir kaç saat kaynattık annemle. biraz zahmetli oluyor ama o ilikler olduğu gibi suya işliyor. jölemsi bir kıvama gelince buzdolabı poşetlerine doldurduk biz. ama isterseniz kağıt bardaklara da koyabilirsiniz. hatta bazı buzdolabı poşetleri var ki daha minik porsiyonlar hazırlayabiliyor.

    dilerseniz çorbalarda, dilerseniz bulgur pilavında... ya da annemin bugün yaptığı gibi bezelye yemeğinde. kullanım alanı çok geniş aslında.

    çorba yaparsanız şayet tane karabiber ilave etmeyi de unutmayın..
  3. önemli bir husus kemiğini kullanacağımız hayvanın yaşı ilerlememiş genç bir hayvan olması mutlak şarttır. bunu kemiğin iliği yağsız ve kırmızı ilik olan genç hayvan kemiği olduğunu anlarız. diğeri ise kaynatınca iliğin rengi sarıya dönmeye başlarsa bu iliğin faydasından daha çok zararıyla karşılaşırız. en çok faydalı kemik iliği ineğin kavak kemiğindeki bulunan kemik iliğidir. bu kemiği kaynatıp içine 4-6 kaşık arası elma sirkesi ilave edilmesi kalsiyum, mineral ve vitaminleri artırmış oluruz.
  4. biyoloji öğretmenim zamanında çok götürürmüş. zaten ondan sonra brezilya bankasında hesabı oldu.
  5. çocukluğumda kolum kırıldığı zaman anacağızımın bol bol içirdiği, kemiklere iyi geldiğini söylediği çooğ gozel iksir*