1. orta hindistan’da, madhya pradesh eyaletinin chattarpur bölgesinde yer alan tapınaklarıyla ünlü ve tarihe tanıklık etmiş bir bölge khajuraho. heykeller ve kabartmaları ile her yıl turist sayısının arttığı bir bölge. bu tapınak ilginç de bir hikayeye sahip kimilerine göre bu hikaye gerçekten yaşandı kimilerine göre ise bu büyük bir efsane.

    ay tanrısı chandra ve prenses hemavati arasında geçen bir aşk hikayesi…

    göl kenarında oturan güzel prensesi chandra ilk görüşte takibe almaya başlar ve ona aşık olur. chandra,güzel prensesin karşısına yakışıklı ve çekici bir prens olarak çıkar ve onu kendisine aşık etmeyi başarır, daha sonra bu çiftin hep mutlu kaldıkları ve bu bölgeyi bir aşk şehrine çevirdiği söylenir.
    khajuraho tamamen tapınaklarıyla ünlü bir şehir. şehirde toplam 80 tapınak var ve bu tapınakların bazıları zamanla yok olmuş bazıları ise orijinalliğini kaybetmiştir bununla birlikte şehirde ayakta kalan ve görselliğini kaybetmeyen 20 adet tapınak bulunmaktadır. tapınaklarda bulunan heykeller ve resimler gerçekten dikkat çekici özellikle erotik süslemeler ziyaretçileri fazlasıyla şaşırtıyor. heykellerin ve süslemelerin tarihi anlattığı bir bölge… burada yapılan törenler ve etkinlikler tapınakların üzerinde ilginç bir şekilde resmediliyor.
    erotik figürlerin çok olması zaman zaman tarihçileri tartışmaya sürüklemiştir. bu figürlerin nedeni bazıları tarafından aşkın tarihçesi bazıları tarafından ise cinsel hayatın eğitimi olarak ortaya atılmıştır… aşkın tarihçesi düşüncesi ile tapınakların kötü ruhlardan ve olumsuz düşüncelerden korunduğu fikri de ortaya atılmıştır.orada bulunan heykeller yalnızca erotik eserler değildir dönemin ekonomik şartlarını,geçim sıkıntılarını ve buna benzer durumları da yansıtmaktadır. dini inançlar,tanrılar ve tanrıların elbiseleri de bu heykellerde ve süslemelerde yerini almıştır. o dönemin insanları bu tapınaklara fazlasıyla önem vermekteydi ve tanrılarının bu tapınakları ziyarete geldiklerini düşünürlerdi bu yüzden temizlik ve bakımları için tapınakları adına özel işçiler tutmaktaydılar.

    bu heykeller o dönemi rahatlıkla yaşayabileceğiniz söyleniyor. tarihe ait her şeyden bahsedilmiş sanat,tarım,ticaret,eğlenceler,insanlar,tanrılar… daha birçok hikayeyi bu tapınaklarda bulabilirsiniz.