• youreads puanı (8.42)


  1. tacizci ile zorla evlendirme üzerine yazılmış eser.

    “kimseye etmem şikâyet”i yazmasına yol açacak “talihsiz hadise” ihsan raif 13 yaşındayken taş konak’ta yaşanır.
    odasında kardeşi belkıs’la oynarken bir gürültü kopar. kapı açılır ve içeri hayatında hiç görmediği bir adam dalar. ihsan raif’in hatıralarında “arap bacıların komplosu” olarak anacağı olayda içeri dalan ve ihsan’ı kaçırmaya kalkışan adam reji memuru mehmet ali’dir.
    hiçbir temas olmaz, mehmet ali korkar ve kaçar ancak ihsan raif’in “adı kirlenmiştir”.
    babası, ihsan raif’in ve diğer aile fertlerinin ağlamalarına, yalvarmalarına aldırmaz ve 13 yaşındaki kızını “o hain mehmet ali’yle” evlendirir ve izmir’e bir sürgün havasında yollar.
    1890’da, 14 sene dönemeyeceği istanbul’a veda ederken içinde ailesinden, çocukluk masumiyetinden, çok sevdiği istanbul’dan, hem de hiç sevmediği kocaman bir adamın karısı olarak ayrılırken yazar ihsan raif o şiiri:

    “kimseye etmem şikâyet; ağlarım ben halime
    titrerim mücrim (suçlu) gibi baktıkça istikbalime
    perde-i zulmet (karanlık perdesi) çekilmiş korkarım ikbalime
    titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime...”

    ancak 27 yaşında 3 çocuk annesi bir genç kadın olarak döner izmir’den. bir süre sonra çapkınlıklarıyla bezdiren hayırsız kocadan boşanmasına izin çıkar. (kaynak : kanat atkaya - hürriyet gazetesi )
  2. bir olgunluk halini yansıtan şarkı. öyle ki yaşamdan hissedemezsin sözlerini deyişini. her mücadele biter eninde sonunda bazen başarıyla biter, bazen de umutsuzca yitişle. şarkının her nağmesinde bitmişliği ve umutsuzluğu hissediyor insan. rahmetlinin sesi de bıçak gibi kesiyor ruhunu insanın.
    abi
  3. sözleri kemani serkis efendi tarafından yazılmıştır.

    erken cumhuriyet döneminde gayrimüslim nüfusun sistematik olarak bu topraklardan kovulması politikasından dolayı 1930'da türkiye'yi terk etmek zorunda kalmışltır ve üzüntüsünden bu şarkıyı yazmıştır.