1. vakti zamanında 300 tl'ye yurt dışından getirttiğim zamanın ötesinde olan makina. tüm bildiklerinizi unutun. bu cihazdaki sayfa ile kitap sayfası arasındaki farkı ayırt etmek imkansızdır. gelir gelmez internetten 170 türkçe kitap indirdim. ortalama 10 tl ile çarparsanız 1700 tl eder. 20 adet de amerikan çok satanlarından indirdim. yine ücretsiz 20 ingilizce romanım olmuş oldu.

    bunun yanında türkçe sözlük indirdiğinizde şöyle bir durum ortaya çıkıyor. ingilizce romandaki bir kelimeye tıklıyorsunuz ve anında türkçesini görüyorsunuz, hem de internet bağlantısı olmadan. bir kindle'ın şarjını bir haftada bitirmek sağlam emek ister. hiç durmadan kitap okursanız belki bir haftada bitirebilirsiniz şarjı. ama normal şartlarda kitabın şarjı bir ay götürüyor. bir arkadaşım dersler nedeniyle hiç bakamadığını söyledi. ocak ayında şarj ettiği kindle nisan ayında şarjı sonuna gelmiş olsa da hala açıktı. zaten cihazın size gelirken de açık geldiğini fark edeceksiniz. şarj bu kadar. birkaç ek daha yapabilirim diğer özelliklere. altını çizebiliyorsunuz. çizdiğiniz yerden not alabiliyorsunuz. her kitap kaldığınız sayfadan devam ediyor. kitabın yazılarını büyütebiliyorsunuz. bu sefer de sayfa sisteminden çıkıp yüzde sistemine geçmiş oluyorsunuz. kitabın yüzde kaçını okuduğunuzu ve mevcut okuma hızınızla kitabı kaç saatte bitirebileceğinizi görebiliyorsunuz. kitabın içinde kelime arayabiliyorsunuz. içindekiler bölümünden istediğiniz sayfaya bir saniyede ulaşabiliyorsunuz.

    kitaptan alıntı yapıp sosyal medyada paylaşabiliyorsunuz. yine aynı cihaz üzerinden . pdf okumak ve normal internet sitelerinde gezinmek için çok kullanışlı değil. kindle paperwhite için geçerli tüm yazdıklarım. bir eski modelinde bunları yapamayabilirsiniz. ayrıca kindle paperwhite kendinden ışıklı modelidir. onda da öyle bir ilginçlik var. ışık alttan vurup gözü yormuyor. üstten kitaba vuruyor. ve ışığı ayarlayabiliyorsunuz. bu zifiri karanlıkta bile göz yormadan kitap okumak ve kimseyi rahatsız etmemek anlamına geliyor. çünkü ışık sadece sayfayı aydınlatıyor. son olarak, bir kitap satın almak istiyorsunuz diyelim. kredi kartınız kindle'ınıza tanımlıysa ve internet bağlantınız varsa 2 dakika içinde kitap cihazınıza inmiş oluyor. fakat bu amazon ve çoğunlukla ingilizce kitaplar için geçerli. idefix, d&r, kitap yurdu gibi sitelerden e kitap satın alacaksanız durum değişiyor. ama o da çok uğraştırmıyor. birkaç format var. kindle mobi formatını kullanıyor. ancak bu saydığım siteler e kitapları epub denilen formatta satıyor. bunu sorun edip kindle yerine başka bir e kitap okuyucu alıp paranıza yazık etmeyin çünkü bilgisayarınıza indirdiğiniz epub formatını yine iki dakika sürmeden mobi'ye çevirip kindle'ınıza atabiliyorsunuz.

    şimdi tüm bu avantajlara rağmen ben kitap kokusu olmadan yapamam diyenler, kindle sizleri de unutmadı. seneye kitap kokusu fısfıslı kindle geliyor. lol.
    pavk
  2. meritokrasi ağı^:e-kitap servisi meritokrasi^ ile birleşince harikalar yaratan e-kitap okuyucudur. "nasıl satın alınır?" diye sorulmuş. anlatayım o hâlde.

    türkiye'de amazon kindle modellerini almak için üç yolunuz var:
    -ikinci el sitelerinden satın almak(genelde fiyatı pahalı ve bulunması zor oluyor)
    -alışveriş sitelerindeki(örn: n11.com, gittigidiyor.com) satıcılardan satın almak(fiyatları normal fiyatları 40-50 tl üstü oluyor, forumlarda okuduğuma göre bozuk da çıkıyormuş)
    -aracı şirketler(örn: borderlinx) sayesinde direk amazon'un herhangi bir mağazasından satın almak(eğer ürün 75 €'yu geçerse ab için %18, diğer ülkeler için %20 vergi alınıyor. fiyatlar gayet uygun oluyor)

    ben en son yol olan direk olarak amazon'dan satın aldım kindle'mı. en sonunda 7th generation certified refurbished(fabrika çıkışı sırasında ayıplı olan kindle'lar tamir işlemi görerek sıfırdan farksız hâle getirilmiş) kindle satın almaya karar vermiştim. fiyatı 64 $ idi. elimde 5 $ indirim kuponu vardı amazon'un mobil uygulamasının verdiği. böylelikle fiyatı 59 $ oldu. vergisinide kattık mı 63.28 $ oluyordu.
    sıradaki işlem aracı şirketi seçmekti. bana dhl ile anlaşmalı olan borderlinx daha makûl geldi. öncelikle borderlinx'e kaydolup bir amerikan adresi aldım. kindle'ı amazon'dan satın alırken adres kısmıma girdim(fakat fatura adresimi normal türkiye'de adresimi girdim).
    kararlar verildi, o hâlde satın alma işlemi başlasın! kindle'ım free shipping'le borderlinx'e 6 günde ulaştı usps aracılıyla.
    borderlinx, kindle'ı adresime getirmek için istediği ücret 56 $ idi. nedeni ise kindle'ımın tahmin edilen fiyatını 128.53 $ olarak girmelerinden. sitenin live chat'inden buna itiraz ederek ne yapmam gerektiği sordum. verdikleri adrese faturamı göndermemi istediler. faturayı gönderdim 1 saat için döndüler ve kargo ücreti 18.70 $'a düştü. sitenin ana sayfasında promosyon kodları ile de ücreti 16.32 $'a kadar düşürttürdüm(borderlinx'in repacking seçeneği ile bu fiyatı 11-13 $'a kadar düşürebilirsiniz. ben bekleyemediğimden 5 $ kadar fazla tuttu.).
    yani 7th generation certified refurbished kindle'ımı toplam 79.6 $'a (aldığım kur ile 240 tl'ye) satın almıştım. geriye kalan ise de beklemekti. kargo bana dhl sayesinde de 4 günde ulaştı.
    ürünü sorarsanız muhteşem bir şey. ne diye bilirim ki?
  3. elektronik ink teknolojisiyle amazon tarafından üretilen kitap okuma aparatı. inanılmaz yararlı, tatlı mı tatlı, kullanışlı bir şey.

    pratikliği ve ergonomikliği sayesinde kitap okuma hızınızı artırabilecek bir şey. ayrıca gözleri yormayan teknolojisi gerçek bir kitap okuma hissi yaşatıyor. kindle sonrası 2 kat daha dazla kitap okumaktayım. en şiddetli tavsiyem.

    tavsiye için, (bkz: kindle papervwhite)
  4. son 1 yilda okumadigim kitabi bunu aldigimdan beri gecen 1 ayda okutmus alet. kindle'dan sonra sunu anladim ki fiziksel kitaplar lojistik ve ergonomi olarak gercekten bir iskence. benim icin tek sikintisi kitabin eski sayfalarindan referans almanin, unutulan bir kisma yeniden hizlica göz atmanin gercekten zor olmasi, asagi yukari nerede oldugunu hatirlayacaksin, o sayfayi deneme yanilma veya scrolling ile bulacaksin vesaire gercekten can sikici. bunun icin amazon'dan alinan bazi kitaplarin x-ray özelligi var, az da olsa merhem oluyor bu yaraya ancak dedigim gibi bu kitaplarin sayisi simdilik oldukca az ve sadece ingilizce destegi var. yakinda almanca'ya da gelebilir deniyor, bekliyoruz.
  5. birazda bu kindle da kullanılan e-ink teknolojisinden bahsetmek lazım.
    efendim bu e-ink denen teknoloji bildiğiniz siyah ve beyaz mürekkebin mikro kapsüllerde sıvı içerisinde bulunmasıymış.
    bu mikro kapsüllerin içerisindeki mürekkebin beyaz olanları pozitif yüklü pigmentlerden siyah olanları ise negatif pigmentlerden oluşmakta olup dışarıdan verilen elektronlara tepki vererek kapsül içerinde belli noktaya doğru toplanıyorlarmış. böylece siz elektronları nasıl şekillendirirseniz ekranda mürekkepten oluşmuş öyle bir şekil görüyormuşsunuz.

    tıpkı çocukken oynadığınız manyetik yazı tahtası gibi. orada mıknatısla, kapsüller içindeki demir tozlarını çekerek şekil oluşturuyordunuz. burada ise elektronları şekillendirerek.
    dolayısıyla led kullanılmadığı için insan gözünü yoran faktör ortadan kalkmış oluyor.
    mürekkep dolayısıylada tıpkı bir kitap sayfasına bakıyormuşsunuz hissi veriyor.
    yüzlerce kitabı yanınızda taşımış olmanızda cabası.
    kaynak; wikipedia içerir.
  6. paperwhite 3 modeline sahip olduğum ürün. en büyük faydasını ingilizce metinleri takip ederken gördüm. ingilizce metin okurken bilmediğiniz bir kelime çıktığında anında üstüne tıklayıp anlamına bakabiliyorsunuz. bununla birlikte anlamına baktığınız kelimeler bir yerde toplanıyor ve vocabulary builder bölümünden bu kelimeleri tekrar etme imkanı mevcut.

    hayatımda paramı verdiğim en hayırlı şey diyebilirim. kendine özgü mobi formatı sayesinde kitabın marjin ayarlamaları, satır araları genişliği, yazı tipi ve boyutu dilediğiniz şekilde ayarlanabiliyor. meritokrasi arşivini de indirdiğiniz zaman harika bir şey haline geliyor. çok kitap okuyorsanız kindle kendi parasını çıkarıyor. e-pub formatından mobiye çevirmek calibre programı ile gerçekten kolay, ancak pdf formatında çevirme yapmak biraz uğraştırabiliyor. pdf dosyasını direkt olarak kindle cihazına yolladığınızda da açıyor ancak mobi formatındaki ayarlamaları yapamıyorsunuz. elimdeki paperwhite 3 modelinde bazı pdf dosyalarında kasma yapsa da bu problem paperwhite 5 modelinde çözülmüş.
  7. az önce aklıma geldi. gittim buldum şarjı bitmiş. şarjının aylarca gittiğini hatırlamakla kitap okuma alışkanlığım olmadığını kendi yüzüme çarpmış bulundum.

    teknoloji merakından alınırsa bir faydası olmuyor. telefondan okuyorum hala çoğu şeyi. ama okuma alışkanlığı varsa daha rahat olduğu ve gözü çok daha az yorduğu bir gerçek.

    (bkz: kindle paperwhite 2)
  8. modern zamanların sayılı nimetlerinden. reklam amacı gütmeksizin yazıyorum, verdiğiniz paraya çokça değdiğini eklemekte yarar var; sayfaların yerini tutamayacak olsa da her an çantada yıpranan kitaplarınıza üzülmenize engel oluyor bir kere. sonra zaman zaman mecburen maddi bir külfet halini alan en güzel ihtiyacın tasasız giderilmesinde büyük yardımları olabiliyor. dayanıklı, hafif, ister kocaman ister küçücük okuyun; not alın, altını çizin. türkçe kaynak sıkıntısı da günbegün azalıyor üstelik. kucaklayıp uyuyabiliyorsunuz da.
  9. nereden tedarik edildiğini merak ettiğim teknolojik sayfa.