• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
kirpinin zarafeti - muriel barbery
paris'in merkezinde, gösterişli bir apartmanda, müzik, resim ve felsefe meraklısı, rus edebiyatı ve japon sineması tutkunu elli dört yaşında bir kapıcı kadın. son derece zeki ve üstün yetenekli ama içe dönük ve yaş gününde intihar etmeyi planlayan on iki yaşında bir kız çocuğu. utangaç bu iki özel insanı birleştiren bağ binaya yeni taşınan kibar japon beyefendisi olacaktır. sessiz insanların zengin iç dünyalarında gelişen, göze çarpmayan güzellikleri yücelten, sınıflar ve nesiller ötesi bir dostluğu konu edinen kirpinin zarafeti, pek çok ülkede yayımlanmış, milyonlarca okura ulaşmış, zarif ve etkileyici bir roman. (idefix'ten aktarıldı)


  1. tam alnına yapıştırılmış (bkz: bestseller) ibaresinden kelli okumamak için aylarca direndiğim kitap. okuduktan sonra, "kim bilir daha nelere geç kaldım" dedim.

    yazar (bkz: muriel barbery) (bkz: felsefe profesörü) bilgisini, zekâ kokan taşlamalarını, hayata bakışındaki inceliği, tespitlerini, teşbihlerini bizzâtihi sizi muhatab alarak aktarıyor, farkına sonra vardım. hem zarif, hem -nasıl desem?- "harbi" bir kitap. metroda okurken, sevgilisiyle mesajlaşan ergen kız triplerinde ebleh ebleh güldürdü çoğu bölümde.

    değinmek istediğim bir nokta: kırmızı kedi yayınevi'nin kapak tasarımını hiç beğenmedim. hatta kitaba antipati duymamın bir sebebi de buydu. n'apmışsınız beyim ya. kapağı yırtıp tersini yapıştırdım.

    ezcümle, iyi kitap.
    !---- spoiler ----!

    "insanlar yıldızların peşinden koştuklarını sanırlar; ama sonları bir kavanozun içindeki kırmızı balık gibidir."

    "bayan michel'de kirpinin zarafeti var: dışardan dikenlerle zırhlı, tam bir kale, ama bence içinde kirpiler kadar doğrudan bir rafinelik var. onlar haksız yere duyarsız, uyuşuk görülen, şiddetle yalnız ve korkunç bir şekilde zarif hayvanlar."

    "bazı eserler karşısında hissettiğimiz büyülenmenin kaynağı nedir? hayranlık ilk bakışta doğar. daha sonra ise nedenleri dışavurmak için ortaya koyduğumuz sabırlı inatçılık içinde, bütün bu güzelliğin, ancak gölgeyi ve ışığı alt edebilen ve bunları yetkinleştirerek, biçimleri ve dokuları yeniden oluşturan -camın şeffaf mücevheri, deniz kabuklarının çok hareketli dokusu, limonun aydınlık kadife yumuşaklığı- bir ressam fırçasının çalışmasını ince ince araştırarak kendini gösteren bir ustalığın meyvesi olduğunu keşfetsek bile, bu başlangıçtaki göz kamaşmasının gizemini ne ortadan kaldırır ne de açıklar. hep tekrarlanan bir muammadır bu: büyük eserler, bizim içimizde zamandışı bir uygunluğun kesinliğine erişen görsel biçimlerdir."

    !---- spoiler ----!
    nisa
  2. !---- spoiler ----!

    bayan renee'nin ölümüne kadar herşey güzeldi .sonu üzdü.

    !---- spoiler ----!
    okunmasi gereken bir kitap .şiddetle tavsiye edilir.