1. bir mevsim ismi. bir insan mevsimi. günlerin soğuk tarafı.

    gelin bakalım kış gelirken ne olmuş dünyada:

    osman, tutumlu ciddiyetini, serinleyen sıcaklar onu nüktedan biri yapana kadar korudu. şimdi daha konuşkan ve daha girişken. okumaya, yazmaya ve arkadaşlarıyla buluşmaya istekli görünüyor. serin bahar esintisi, artık düşüncelerinin yorgun tozlarını kalbinden silince göğüs kafesinde yüreğine de bir yer açılmış oldu. böylelikle, osman, bundan sonra duygularını hissedebileceği özerk bir alana sahip. göğüs kafesinde biriktirdiği duygularını istediği zaman, istediği kişilerle bozdurup bozdurup harcayabilir ve bundan mutluluk duyabilir.
  2. beyaz bir mevsim. kış diyince aklıma hep bi karikatür gelir nedense. karikatürde bi tane kardan adam var ve sırıtarak 'kara kış mı güldürmeyin beni her yer bembeyaz' diyordu. haklısın kardan adam kardeş ibretlik tespit.
  3. güzel mevsim. insanın soğukta dışarda yapacak pek bir şeyi olmayınca düşünmeye, daha çok düşünmeye, güzel düşünmeye sevk ediyor. belki de rus edebiyatının sırrı birazda buradadır. soba başında kestane pişirip, sıcak içecekler ya da votka içerek düşünmek güzel olsa gerek.

    dünyanın belli bir kısmının plajlara aktığı, bayram trafiği yaşadığı şu günlerde, bir kısım insan ise farklı bir yarım kürede kış mevsimini yaşıyor. alılşık olmayana zor geliyor en başta. instagramda, facebookda "beach" fotoğrafları, bikiniler gırla giderken, dışarda 3 derecelik sabahlara uyanmak, mont beni şeklinde her daim polar üstüne kaban giymek. demin bir kafeye girip, kahve aldım. kitabımda yanımda, okumaya başladım. john le carre, panama terzisi kitabı. sonra dedim oğlum düşünsene özel terziye gidebilecek kadar zengin olabilmek ne demek lan? yani düşün işte. misal benim bir akrabam vardı. ayakkabılarını özel yaptırırdı. taksim'de istiklal'de bülent diye bir ayakkabıcı vardı. ikinci kat. giriyorsun, yerler halı. italyan ayakkabısı yapıyor bülent abi. bu akrabam ayakkablarını buna yaptırırdı. arada ben gider ya siparişi alır ya da ödeme yapardım. genelde kış olurdu. o soğukta o ayakkabıcı hep sıcak olurdu. yani sıcak olan binlerce yer var ama orası zengin sıcaklığı, anlıyorsun. o yüzden zenginlik hep sıcak gelir insana. kış gelmez pek onlara ya da kışın tadını hep onlar çıkarır, camekanlı yalılardan.

    neyse ben bunları düşündüm işte, kış güzel şey dedim, benim gibileri de mal mal düşündürüyor, zenginin malı züğürdün, fikriyatını meşgul ediyor. sonra bi fotoğraf çektim, kahve, kitap, kafe hepsi içinde, attım instagrama. amacım oymuş demek. pek kitap okumak için çıkmamışım evden.

    neyse kış güzel mevsim.(götümüz donarken bile.)
  4. geldiği, tuvalet taşına ürkekçe oturduğunuz zaman anlaşılan mevsimdir.
  5. yazın sıcağında kıymete binen mevsim hele ki izmirdeysen daha çok özlüyor insan
  6. antonio vivaldi'nin dört mevsim'inin bence en güzel olanıdır.
  7. kış iki kişilik bir mevsim sanki.
  8. hababam sınıfı denince aklıma gelen ilk replik;

    "kış geliyor ört üstünü hocam
    yorgan yorgan üstüne"
  9. mevsimlerin kralı , mandalinanın krallığı, yorganların kalkan, hırkaların kılıç olduğu, montların yar ceketlerin yaren olduğu mevsimdir. yenilen her yemek daha tatlı gelir, kar yağar, çay içilir, sarılarak uyunur, ne güzel mevsimdir.
  10. iliklerimde hissettiğim şeydir bugün. ne biçim üşüdüm yahu..umarım kalıcı değildir hacı abi. ne de olsa geçen yil on yila bedel bir kış yaşadık.
    zahle