1. ekinezya, hatmi, hibiscus, havlıcan, zencefil, portakal kabuğu, tarçın, yıldız anason gibi baharatlarla demlenen çay. günde bir bardak kış çayı, bir bardak da ıhlamur içerseniz. kışın ne hırıltınız ne akıntınız kalır. bir de güzel uyuyun adamı hasta etmeyin.
  2. bir tarif de benden gelsin,
    hastayım, nefes alamıyorum, hapşıramıyorum, kemiklerim ağrıyor, öksürüyorum ama benim kış çayım var!

    çayımın tarifine gelince,
    bir demlik bulunur. eser miktarda kuşburnu bitkisi (bakın bitki çayı değil bitkinin kendisi) demliğe konur, ardından yarım limonun suyu, bir portakalın suyu ve aynı portakalın yarısı, bir yemek kaşığı kadar kuşburnu marmelatı, bir tatlı kaşığı karabiber, yarı oranda tarçın, bir avuç kadar ıhlamur ve üzerlerini dolduracak kadar su konur. sonra kaynamaya bırakılan demlik yeteri miktarda kaynayınca süzgeçle servis edilir. tadı gayet güzel, içilebilir.

    afiyet şifa olsun.
  3. vanilya müdavimleri için tabii ki de doğuş mistik çaydır, enfestir. bütün evi sarar kokusu, sevmeyen aile üyelerine de illallah dedirtir.
  4. kış aylarında ankara ulustaki sebze meyve hâlindeki baharatçıların hepsinde bu karışım vardır. orantılarını beğendiğiniz birinden alırsınız. yani kendiniz alıp karıştırana kadar orda kiloyla satılır.
    bende her kış ulusa ilk yolum düştüğünde alırım. soğuk havalarda insanın içini ısıtan faydalı hoş bir içecek.
  5. birakin çayı falan corba icin, icinde mutlaka protein olan bi corba. sicak sicak. midesi kaldiran paca icsin.