1. daha önce açılmadığına şaşırdığım başlık.

    "kitaplar yeni tanıdıklarına karşı çok ketum olurlar. bir kere de onlarla laubali oldunuz mu size malik oldukları her şeyi verirler."

    sabahattin ali
  2. vergiye konu olmaması gereken bir unsur. kitap okumak birey temelinde toplum ve devlet yararına bir meseledir. kitaptan vergi almak askerden pansiyon ya da yemek ücreti almaya benzer.
    halbuki okurlar askerlerden daha çok korur devletleri. orduların yenilebilir, ekonomin çökebilir, doğal afetlerle yıkılıp mahvolabilirsin ama kültür kaybolmaz, yok olmaz, yıkılmaz.
    abi
  3. ülkemizde bu kadar pahalı olması büyük bir sorun bence.öğrenci insanız sonuçta bir seferde 35 lira vermek benim gibi gurbette okuyan ve kıt kanaat geçinenler için kolay değil.ha sahaflar var diyeceksiniz haklısınız da ama yine de yeni basım kitapların bu kadar pahalı olması sorun.bence okumanın teşviki için bu konuda bir şeyler yapılmalı.
  4. gelecek yüzyıllarda esamesi okunmayabilir.

    şöyle bi' düz mantık yürütürsek eğer;

    gelecekte ormanlar hiç olmadığı kadar azalacak. her yer beton yığınına dönecek. insanlar nefes alacak yer bulamayacaklar. artık ormanlar her şeyden daha değerli olacak. oksijen günden güne tükenecek, doğa kendini yenilemeyecek hale gelecek. artık doğa oksijen yerine mütemadiyen karbondioksit ve zehirli gazlar üretecek. kitlesel ölümler meydana gelecek. insanoğlunun nesli tükenme seviyesine gelecek. insan mı, kitap mı ? sorunsalı başlayacak.

    insanlar bu ve bu türevde olguları görünce artık ağaçların kesilmesine dur deyip kağıt üretimine son vereceklerdir. kalan ormanları korumak için insanlar uluslararası protokoller imzalayacaklar.

    artık dijital kitaplar, tabletler de yerini alacaktır.
    gelecek nesiller kitap kokusu nedir bilemeyecekler.
    gıpta ile bakacaklar geçmişe. ( sanmıyorum ama rahatlatalım azıcık kendimizi )

    ikinci teori ise;

    insanoğlu dünyayı bırakmış, samanyolu galaksisi dışında yeni yerler keşfetmiş, ışık hızını aşmış, galaksiler arası yolculuklar başlamış, mars'ta koloniler hızla adapte olmaya başlamış, solucan delikleri ve kara delikler artık tamamen keşfedilmiş ve içlerinde transit geçişler başlamış, andromeda galaksisinde yeni türler ile ilişkiler kurulmuş olabilir.
    yeni bulunmuş dünyalar da fazlasıyla orman olabilir.
    ya da insanoğlunun beyni çok geliştiği artık hiç yırtılmayan, yıpranmayan, ilk günkü gibi sürekli güzel kokan yapay kağıt basımını da gerçekleştirebilir. vesaire.

    tabii o zamana dek insanoğlu hala yaşıyorsa...

    not: insanoğlu lafını cinsiyetçi bulanlar olabilir. ama aklınızdan geçirmeyen öyle şeyler, ayıptır. cidden. evrensel bi' sözcük.
  5. boş zamanlarda okunacak olan değil, okunması için zaman ayrılması gerekendir.
  6. ne kadar çok kitabın varsa o kadar çok yalnızsın.
    - oktay akbal
  7. bedenin her zaman her yere gitmesi mümkün olmuyor. ama ruh öyle mi? bir şarkı sözüyle bile kanatlanıp uçar.

    çoğu zaman içim düğüm düğüm. demirciler çarşısında kalmış gibiyim. sesler, sesler, sesler... her yan uğul uğul. "bir dağ başı yalnızlığı yaşıyorum yeniden, dağ başı yalnızlığı ölümden beter." diyor ya şair, ben o dağ başı yalnızlığını dahi yaşamak istiyorum.

    bir el tarafından sıkılan kalbimin dört odası seslerin ve yüzlerin işgali altında. sesler kesilsin. insan yüzleri uzaklaşsın istiyorum.

    kitap. beni kalabalığın uğultusundan kurtaran, yaşanılan zaman ve mekânın cenderesinsen çekip alan, çarşısıyla, pazarıyla, insanıyla sokaklarını bana sunan sessiz ve derin dost.

    bir kitap kapağını açar, kapılar dünyaya kapanır. yapraklar çevrildikçe ruh aydınlanır.

    ey hayat, kitaplar da olmasa halimiz heyhat!
  8. insanoğlunun kesinlikle en güzel icatlarından bir tanesi
  9. arapça ke-te-be (yazdı) kökünden türetilmiştir.
  10. "zekayı kibarlaştırır." cemil meriç