1. kazanmak için insanın kendisine çocuk muamelesi yapmasi gereken alışkanlıktır. çocuğa tuvaletini yapmasını öğretir gibi yavaş yavaş, ince ince ama biz beynen bilgi sokucaz tabii. ufak kitaplarla başlamalı laps! dostoyevski ile girmek gereksiz. kelimeleri tıkır tıkır okumaya başlayınca zaten diğer kitabı okumayı siz isteyecek kitap arayacaksınız ama ilk kitapta cümlelerin yarım yarım okumaya rağmen inat etmeli, orasıda irade meselesi.
  2. kitap okuma isteğinin öncelikle içten gelmesi gerekir.

    önceleri roman okurdum sürekli, bir ara şiire merak saldım.
    sonra bana bilgi gerek bilgi dedim ve siyaset, politika, uluslararası ilişkiler vb. elime ne geçirdiysem gömüldüm.
    ardından baktım ki kalıcı olması için daha özet bilgiler okumalıyım derleme makalelerin yer aldığı (afedersin) kafam kadar kitaplar okudum.
    şimdi beynimin yorulduğunu hissettim, orta ağırlıktaki romanlarla devam ediyorum.
    felsefe için hala hazır hissedemedim kendimi mesela. ansiklopedik bilgiden ötesi korkutuyor.

    demem o ki; öncelikle kitap okumak isteyecek insan. sonra ne okumak istediğini bilecek.
    zorla yapılacak bir iş değil bence. 'bence'
    ya uykun gelir ya da dalar gidersin kitabın sayfalarında ilerlerken.

    başlarda alışmaya çalışırken belki bir süreliğine günlük şu kadar saat/sayfa okuyayım diye hedefler koyarak kasabilir insan kendini.
    ama olmuyorsa da olmuyordur.
    her şey kitap değil ya.

    'kitap' şu an çevremi öyle sardı ki, herhangi bir şeyle uğraşmadığım vakitler elimde kitap olmadığı zaman sanki hayatımın o dakikalarını boşa geçiriyormuş gibi hissediyorum.
    bu arada öyle çocukluktan falan kazanmadım bu alışkanlığı. lise yıllarının ortasında başladım.

    bir de şunu eklemek gerekir kanatimce. yaşınız bu alışkanlığı kazanmak için geçkinse (25 üzeri mesela) okuma alışkanlığı kazanacağım diye pat diye dünya klasiklerinden dalmayın olaya. ufak ufak başlayın, dikkatinizi çeken ya da ilgi alanınıza giren şeylere bakın. şayet içinizde istek varsa akarsınız o yolda.
    yalan
  3. erken yaşlarda, diğer aile bireylerinin kitap okuması alışkanlık kazanmada çok etkili. çoğumuzda olduğu gibi bu tren kaçırıldıysa belirli bir alışkanlık seviyesine gelene kadar polisiye, fantastik edebiyat türlerinde, bir bölüm bittiğinde hemen diğer bölümü okuma isteği uyandıran tarzda kitaplar etkili olabilir. jean-cristophe grange kitapları, a song of ice and fire serisi vb.
  4. çevredeki insaniyetsizliğe,çıkarcılığa,açgözlülüğe ve acımasızlığa bakarak.kitaplarda sizi tüm bu aşağılık durumlardan alıp, korunaklı bir evrene taşıyacak hayalgücünü ve umudu bulabilirsiniz.ya da tüm bu aşağılık durumlarla bizzat kitapların içinde yüzleşip,hayat için daha hazırlıklı ve güçlü bir hale gelebilirsiniz.biraz demlemeye bırakın,iki türlü de alışkanlığa dönecek o zaten.
  5. kitabi kendi paran ile kitapcida saatler gecirerek alip okumaya baslarsan aliskanlik edinirsin. diger turlu baskasinin kitapligindan alidigin yada kutuphaneden aldigin kitapla okuma aliskanligi kazanilmiyor. o sureci yasayip alisman lazim. kitaba ulasmak icin harcadigin enerji seni okumaya iter. bilmiyorum ben boyle basladim. ilk aldigim kitap (bkz: şeker portakalı - josé mauro de vasconcelos) idi. ankara olgunlarda dolastim, sahaflarda vakit gecirdim, korsan kitapcilarla pazarlik yaptim. sonra eve geldim okudum bitirdim. bu dongu devam etti. suan yuzlerce kitaptan olusan kutuphanem bir o kadar da arkadaslarimin alip getirmedikleri. kitaba para vermeden emek harcamadan okuyamiyorsunuz ben bunu ogrendim.
  6. ilk önce tadına varmak lazım. o açıklanamaz tadı aldıysan mecbur alışacaksın.
  7. öncelikle ilk kitabı iyi bulmalı. film izlemek gibi, sevdiğiniz tarzı bulursanız oradan devam edersiniz. edebiyat bir derya neticede bir yazar sever sonra onun diğer kitaplarına sonra aynı tarz farklı kitaplara sonra daha iyi tarzlara doğru kayıp gidersiniz. sonra da bir bakarsınız okuduklarınız sizi iyi okur olma anlamında olgunlaştırmış artık her okuduğunuzu beğenmez olmuşsunuz.
    sonra bir kitabı bitirmek için çok da kasmamalı kanımca, hiçbir kitap okuma sevginizden daha değerli değildir. ha, eğer çok değerli bir kitapsa yarım bıraktığınız aklınıza gelir, size kendini hatırlatır, sizi çağırır zaten.
    okuduğunuz çok kitap yoksa aslında en tatlı yerindesiniz okuma serüveninin, sonradan aynı tadı bulmak için çırpınacağınız güzelim kitaplar sizleri bekliyor.
  8. doğru kitapla bir giriş yapmak lazim. ilgi alanına gore, yazara göre iyi bir araştırma yapıp, seni içine çekebilecek bir kitap belirlemek lazım.
  9. zannedersem internetten ve sosyal medyadan bir müddet uzak durmayı başararak kazanılabilir.

    aynı şekilde önceleri kitap kurdu olup da son zamanlarda 50 sayfalık bir kitabı okumaya üşenenler için de bu yol önerilebilir.

    bir de dünyadan soyutlanmak için kitap okumak yerine filmlere dalmayı tercih etmek de kişiyi rehavete sürükler. kitap okumak zor gelir.

    hep 90'lar şöyle güzeldi böyle güzeldi geyiği döner ya, bana kalırsa 90'ların en güzel tarafı, bir kitabı okurken sıkılmayı düşünmemekti.
  10. Okumak da en nihayetinde bir zevk işidir. Kişi öncelikle kendi ilgi alanını belirlemeli ve o alandaki eserler üzerinden ısınmalıdır kitaplara. Yani sıkılmayacağınız türde, uzunlukta ve üslupta bir kitap bulmanız atacağınız ilk adım olmalı.

    Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın yolları yaş gruplarına göre ve hatta kişiden kişiye bile değişmektedir. Özellikle yetişkinlerin ve çocukların okuma alışkanlığı kazanılabilmesi için izlenmesi gereken yollar büyük değişiklikler gösterir.

    ayrıntılı bir yazı için kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır
    yalan