1. insanın kendine yaklaşmasına yardımcı olur. başkalarına adanmış hayatlar ancak soyutlanma yoluyla kendine dokunur. okumak, dünyada tek başına kalabilmektir.
    abi
  2. gooodreads sitesinde rastladığım bir durum ise kitapları okumaktan çok kitapların audiobook versiyonlarını dinleyen insanlar. yabancılar yapıyor bunu. dinleyerek daha farklı bir deneyim yaşanabilir. metroda, otobüste hatta yürürken daha hızlı ve daha fazla kitap bitirilebilir.
  3. öğrencilik bittiğinde çok daha zor hale gelen eylemdir.
    benim için muhabbet edebilecek insan ayıracıdır.
    bir, kafayı sürekli zinde tutma yöntemidir.
    yeni şeyler öğrenme, yeni duygular tatma, yeni insanlar tanıma aracıdır.
    okuduğunuz kitap sizi gerçekten etkilediyse, kendi yaşamınızın hafızasıdır.
    sözcüklerle neler yapılabileceğine dair ipucudur.
    gaz
  4. güzel bir eylemdir. hatta benim için belki de dünyadaki en güzel eylemlerden birisidir. yazarın gözünden bakarsın dünyaya. onun gibi hissedersin, onun gibi düşünürsün. olur denk gelir yaşantınız da benziyorsa kendinize baya baya dost edinirsiniz.

    yapacak daha önemli bir işiniz yoksa metroda giderken, yolda yürürken, otobüs beklerken, otobüste yolculuk yaparken okuyun, okutturun. kendinize yeni dostlar kazanın.

    benimkisi kafka.
  5. önemli bir olay değildir. bazıları bilmediği dillerde kitap okuyup ses çıkartıyorlar.(bkz: müslüman) ayırıcı nokta kitaptan alınandır. aldıktan sonra hayatına getireceği değişimdir. bu değişim zorunlu olmamakla birlikte bakış açısının artmasını sağlar. okuduktan sonra düşünmek ve sindirmek gerekir.
  6. insanı cahillikten, bağnazlıktan, at gözlüklerinden arındıran eylemdir.hatta o kadar önemlidir ki bir toplum ne kadar çok okuyorsa o kadar çok gelişmiştir.insan olmak dediğimiz zaman kast edilen her şeyi kitap okuyarak ortaya koyabirsiniz yani demek istediğim kitap okuyan insan; ideolojisi yüzünden insan öldürmez ya da dini..karşıt fikirlerin her zaman olması gerektiğine inanır.insanı insan olduğu için sever.
    kitap okumaya basit bir eylem gözüyle bakılmamalı dostlar.kitap okumak yazarıyla muhabbet etmek demektir onun hayal dünyasına misafir olmak demektir o yüzden önemsemek gerekir.
  7. kitap bir limandı benim için, kitaplarda yaşadım ve kitaplardaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim.
    (cemil meriç)
  8. çocuklarımıza hangi yolla olursa olsun alışkanlığını kazandırmamız gereken davranıştır.
  9. 1500-1600 sayfayı bir gün içerisinde okuyabildiğim günlere dönmeyi dilediğim alışkanlık.
    kuz
  10. bunu hayatım boyunca çok yapmadım. kitap okuyan insanlara da hiç imrenmedim. benim için onlar da diğerleri gibi sıradan insanlardı. ama kısa sure önce bir kitap okumaya başladım. şu sıralar dönem sonu sınavlarım olduğu için sürekli olarak okuyamadım da. ama bulabildiğim her boş vakitte okumaya çalışıyorum artık.

    kitaptaki karakterlere verilen betimlemeler her nasıl olurlarsa olsunlar onlara kendi kafamda yarattığım biçimleri vermek, sanki onlarla oturup sohbet etmiş gibi kafamda bir sima canlanması. bu inanılmaz bir şey. bazen bir cafede arkadaşlarımla otururken kendi kafamda yarattığım tiplemeyi diğer masalarda aramak, bulamamak. ne büyük hayal kırıklığı değil mi? hiç de değil. onların senin benim gibi sıradan insanlar olmadığını bilmek, onlarla hiçbir zaman konuşamamak ama her şeyini sadece onlara anlatmak, seni sadece onların anladığını bilmek. bu hayal kırıklığı değil, mutluluk.

    hayır bir şizofren değilim yada yalnızlıktan delirmedim. tam aksine hayatta başka hiçbir şekilde edinemeyeceğim bir kazanım oldu benim için. artık kitap okumadığım yıllara yanıyorum, kitap okuyan insanlara imreniyorum. benden çok daha fazla hayalleri, dostlukları, arkadaşlıkları var onların. başları sıkıştığında yardım alabilecekleri, danışabilecekleri insanlar benimkilerden daha fazla. nasıl olur da imrenmem. yalnız kaldıklarında sohbet edebilecekleri yada düşünebilecekleri dostlar benimkilerden çok daha fazla, nasıl imrenmem..

    en önemlisi de, yatmadan önce ayıracı kitabın cezbedici kokusuna bırakmak, yatmadan öce yaptığın son şeyin bir kitap kapatmak olmasının huzuru. bunları hissedebildim. bunca şeyden sonra kitap okumayı bırakmak mi? tüm bunları hissedebilmişken tek arzum daha fazla kitap okuyabilmek.