1. kitapları çok seversiniz. sonra gerçek hayata bakınca hayat anlamsız gelmeye başlar. insanların sığlığı ve kalitesizliği batmaya başlar. çevrenizdeki insanlardan tiksinmeye başlarsınız. artık tek arkadaşınız kitaplardır. sonunda bir bakarsınız tek başınasınız.

    yalnızlıktır. bu bir zarar mıdır tartışılır. boş tenekelerin gürültüsünü dinlemektense balkonumdan denize bakarak kitap okurken kahvemden bir yudum almak.

    çevremdeki insanlar gollumlaştığımı düşünüyorlar. belki de haklılar.

    oku bunu da. http://youreads.net/yorum/79561
  2. jimi
  3. madame bovary'de kendini mutsuz bir evlilik ve intiharla göstermiştir
  4. konuşulan konular insanları yönlendiren şeylerdir, her söylem her duyulan, okunulan şey bir iz bırakır insan üzerinde, silik veya derin. bu izlerden bazıları fikirlere dönüşür düşünme biçimini etkiler.

    bunları niye söyledim, insanların tartışması gereken şeyleri de aslında seçmesi gerektiğini vurgulamak için. kitap okumanın bir takım zararları olabilir (gözleri yormak gibi) ancak bunu tartışmak doğru mudur? insanların tartışması gereken zararları faydalarından çok daha fazla olan şeyler varken gerçekten kitap okumanın zararları mı tartışılmalı? bu tartışmanın yapacağı iş kitap okumayanlara bahane vermekten başka bir şey değil, zaten cehaletin övüldüğü kabalığın, kaba gücün saygı gördüğü bir toplulukta yaşarken bu tarz şeylere daha fazla prim vermemek gerektiğini düşünüyorum.

    savaşın zararları tartışılmalı, dehşeti insanları savaştan vazgeçirmeli mesela, ya da gelir adaletsizliğinin nasıl etkileri olduğu tartışılmalı ve bu tartışmalar toplumda bir fikir oluşturmalı. kitap okumanın zararları sadece bu cehaleti övenlere done verir.

    bu konularda tartışılmalı tabi ki, mesela bir e-book reader yapacaksa bir firma normal kitap okumanın sağlığa nasıl zararları var nasıl yokedilebilir veya azaltılabilir bu zararlar diye araştırmalı, ama burada, youreadste mümkünse minimumda kalmalı böyle tartışmalar.
  5. kahraman tazeoğlu "kahvemin soğumuş bödüsü", elif şafak "sizinle alay ediyorum", canan tan "sabahın körunde aşk", iskender pala "ateşimin ateşi", fi, pi, çi, hi, ti gibi arpa boyu yol aldırmayacak çöpler; "kişisel gelişim zirvaları" okursanız tabii ki zararlı...

    yoksa kitap faydadır; zihininizi genişletir, sizi esnemeye, gerilmeye, daha fazlasına zorlar...
  6. yoktur bir zararı.
    abi
  7. bence sabahattin ali gayet güzel açıklamış.

    zaten muhitimden uzak duruşumun, vahşiliğimin bir sebebi de kitaplarda tanıştığım ve benimsediğim insanları muhitimde bulamayışım değil miydi?(sf.51)

    kürk mantolu madonna
  8. okuyan zevzek ise elitist yapar. zevzeklik kitabın günahı değildir.
  9. konuşacak çok insan ve okuyacak pek kitap kalmamasıdır.
  10. nietzsche, insanca pek insanca kitabında, sabah beynin en akışkan olduğu zamanlarda kalkıp eline bir kitap alıp saatlerce onu okuyan insanları eleştirirdi bu insanların bir saatten sonra kendi beyninin gelişimine ket vurduğunu artık kitapların düşünceleri içinde dolaşıp durduğunu ve kendi üretimini kısıtladığını söyler.

    bu söylediği kitap okumanın zararı olarak değil, 'hastalık derecesinde kitap okumanın zararı' olarak geçer.

    kitap okumanın hiçbir zararı yoktur inanın.