1. kişisel kütüphanenizde yüzlerce kitap vardır. peki bunları neyi baz alarak sıralıyorsunuz? renk, boyut, yazar, yayınevi, en sevdikleriniz, hediye gelenler, okuduklarınız-okumadıklarınız, birbirine yakışan yazarlardan dolayı ayıramadıklarınız... peki dik olarak mı yerleştiriyorsunuz yatay mı? bu kadar farklı özelliklere sahip kitaplara sahipken nasıl bir kitaplık almalıyız peki? adı üstünde kişisel kütüphane, herkes evinin boyutları temel olmak üzere her türden kitaplığa sahip olabilir. internette çok fazla çeşit var ve ben kayboldum. çoğu dekoratif olduğu için zaten fazla kapasiteye sahip değiller, onları elemek kolay. fakat hangar büyüklüğündeki evlerde bembeyaz raflardan oluşan kocaman kütüphanelere bakıp da iç geçirmemek elde değil. bu kadar karmaşanın içinde şunu söyleyebilirim ki, siz de kitapları seven ey insanlar fark etmişsinizdir, bir kitaplık kapalı olmalı. kitapların tozlanmaması için kapaklı bir kitaplık olmalı, ister saydam ister değil.
  2. zaten kucuk olan kitapligima numaralandirarak rastgele yerlestirdim. yerlerini de bilgisayarda kayit altina aldim. 300 kusur kitabi bu sekilde tutuyorum. diger turlu katagorize etmek bi hayli zor.
    wolf
  3. evdeki kitaplığımda normalde hali hazırda okuduğum ve daha önce okuduğum ara ara göz attığım kitaplar üst raflarda dik halde, alt raflarda ise okumadığım kitaplar dik, okuyup bir daha göz atmayacağımı düşündüğüm kitaplar yatay halde sıralıdır.

    ancak evden ayrıldığımdan beri herkes kitaplarımı izinsiz alıp geri getirmediği için değerli tüm kitaplarımı kapaklı bir dolaba ders kitabı ve ansiklopedilerin arkasına yerleştirmek zorunda kaldım.
  4. ben ilk olarak türlerine, daha sonra yazarlarına göre sıralamaya çalışırken; sevgilimden gelen öneri beni bir hayli güldürmüştür.

    -renklerine göre sıralasak da, şu pembeleri yanyana koysak olmaz mııı?

    dünya tatlısıdır kendisi.^:swf^
  5. daha bi düzen tutturamadım ama kitaplarım genelde okuyup sevdiklerim,okuyup sevmediklerim,okumadıklarım ve muhtemelen okumayacaklarım olarak 4 bölüme bölünmüş olarak durur.
  6. gönül ister ki kütüphane gibi sayılar vereyim her kitabıma...
    gönül ister ki yüzlerce kitabım olsun...

    gerçekler:
    kitaplığım ufak, kitaplarım az, buna rağmen sığamıyorum...
    başta yazara göre dizmiştim... (mesela ayn rand kitaplarım yanyanalardı.) sonra sığamayınca rastgeleye hatta "okuduklarım/okumadıklarım" şeklinde dizmeye başladım...
  7. bir tane sağda bir tane soldan bazen yerlerini değiştirip düzenini bozuyorum kerataların.
  8. yayınevine göre. farklı yayınevine ait iki kitabı yanyana görünce sinirleniyorum böyle de garip bir takıntım var o yüzden düzenli olarak kontrolünü yaparım.
  9. prensip olarak hiç kimseye kitap vermem ve bu nedenle mümkün olduğunca gözlerden uzak tutmak isterim. ama hepsi odamda ki kitaplığa sığmadığı için sağdan soldan gelenleri, gitse de önemsemeyeceklerimi, hiçbir düzen olmaksızın salonda ki kitaplığa koyarım. isteyene vermem vermemesine de bazı insanlar kaşla göz arasında yapacaklarını yapıyor. odamdaki kitaplığımda aynı yazarın kitapları beraber durur. başka da bir düzen yoktur. gerçi sığmadıkları için önlü arkalı iki sıra halinde duruyorlar, pek görsel bir yanı yok ama mümkün olduğunca fazla kitap alması için ölçülerini verip özel yaptırmıştım. ondan önce yatak bazasının içinde dururlardı. daha da güvenliydi.

    teoride böyledir böyle olmasına ama 32 aylık yeğenim birer ikişer odamdakileri salona, salondakileri odama taşır, yeniden dizer. bazen oyuncak market arabasına doldurabildiği kadarını doldurup evin başka yerlerine götürür, boşaltır, bir kısmını tekrar doldurur, başka bir yere götürür, yeniden gelir, doldurur, gider, tekrar gelir. karınca gibi gelir, gider, saatlerce bunu kendine iş edindiği olur. ses etmem, yapma, etme demiyorum ona. yürüteçe binmeye başladığından beri uğraşıyor kitaplarımla, düzenimiz bozuldu. allah'tan yırtmıyor. almaya kalkarsam menim dayı menim der.

    toplarımın çoğunu kaptırdım, evlerine götürdü. kitapları götürmeye başlamadı ama o günlerde gelecek inşallah. 5 bilemedin 10 senesi var, sonra yavaş yavaş onlarda erir.