1. dikdörtgen bir odanın uzun duvarına yerden tavana kadar açık kitaplık yaptırdım. ( evim için yaptığım en güzel şey....) kare bölmeleri var. türlerine göre ayırdım. mesela bir bölmede gezi kitapları atlas dergisinin özel sayıları ve hediyeleri var, bir bölmede fantastik seriler var ki candır kendileri, bir bölümde tarihi romanlar, bir bölümde siyasi tarih, mesleki kitaplar, kişisel gelişim, romanlar vs.

    kitaplık ilk yapıldığında 4 bölme boş kalmıştı. şimdi ise bazı bölmeler çift sıra dizili ilk fırsatta odanın diğer duvarına da kitaplık yaptıracağım ve içini okuduğum kitaplarla doldurup çocuğuma en güzel mirası bırakacağım.
  2. geçen hafta kütüphaneme bir çeki düzen vermek istedim. sonuç olarak iki büyük poşet güncel kitabı bir okul kütüphanesine gönderdim. 3-5 tane kitabı letgo'dan satışa çıkardım (oradan gelen parayı yeni kitap alımına aktarmaktı amacım), kalan kitapları da konu ve türlerine göre sınıflandırdım. bilim kitapları, rus klasikleri, yemek kitapları, sağlık kitapları, yerli klasikler gibi bir kaç sınıfa ayırabilmişim. kitaplık şuan için göze hoş gelmeye başladı. çok yoğun kalabalıktan, üstüste yığıntılardan kurtulmuş oldu, bu arada başlığı açan arkadaşa teşekkür ederim. ilginç bir bakış açısı oldu.
    sonuç olarak olması gereken türlere göre sıralanmalı, okunanlar daha arkalarda yer alıp, okuma sırası gelenler önlerde yer almalı, başucu kitapları hariç okuyup bir daha geri dönülmeyecek kitaplar da dağıtılmalı. böyle bir düzen fena olmaz.
  3. benim raflar şöyle;

    1. raf: baskısı olmayanlar - ilk baskılar (kısaca pahalı özel kitaplar)
    2. raf: dünya klasikler - felsefe kitapları(bunlar 2 3 tane)
    3. raf: modern klasikler - sağlam edebi eserler
    4. raf: sağlam edebi eserler devamı - türk edebiyatı sağlam eserler
    5. raf: polisiyeler - aksiyon/maceralar(popüler kitaplar)

    2. kitaplık
    1. raf: öykü, deneme, şiir
    2. raf: şiir devamı
    3. raf: inceleme - müzik kitapları(otobiyografiler, biyografiler)
    4. raf: hobi (müzik kitapları - alkol üzerine kitaplar)
    5. raf: dergi-karikatür kitapları
  4. odamdaki dokunulmaz tek alan, kitaplığım...
    iki ayda bir değiştirdiğim düzeni şu an boyutlarına göre sıralanmış ancak siyah renkte olanlar kendi aralarında büyükten küçüğe doğru sağdan sola dizilmiş vaziyette, ayrı bir yer ayırdım onlara niye bilmiyorum.
    öncesinde hepsini renklerine göre dizmiştim geçişler de harika duruyordu ama sıkıyor bir süre sonra