1. zoolojide kivigiller familyasını ^:apterygidae^ oluşturan ve ana vatanı yeni zelanda'nın ulusal simgesi olan oldukça şirin, uçamayan kuş türüdür. bayağı kivi (apteryx australis), küçük benekli kivi (apteryx oweni) ve büyük benekli kivi (apteryx haasti) olmak üzere üç yaygın türü vardır. türlerin tamamı yeni zelanda'da yasal koruma altında yaşamaktadır.

    bilimsel adı olan apteryx "kanatsız" anlamına gelen kivi kuşları, kabarık tüylerinin örttüğü kanatları az gelişmiş olduğu için uçamazlar. kivilerin kuyrukları da yoktur. iri ve güçlü ayakları sayesinde hızlı koşabilirler. uzun gagalarının ucunda bulunan burun delikleri, başlıca besinleri olan yer solucanlarının kokusunu almalarını sağlar. genellikle gündüzleri korunaklı yerlerde barınıp geceleri dolaşarak, ormanda yaprak döküntüleri arasında yiyebilecekleri küçük canlılar ararlar. kabarık tüylere sahip olan tavuk iriliğindeki bu kuşların dişileri, erkeklerinden biraz daha iricedir. çok eski dönemlerden günümüze kadar evrimsel bakımdan fazla bir değişime uğramadan gelmiş kuşlardır. yaygın olarak benimsenen "kivi" ismi, çıkardıkları seslerden dolayı bu kuşlara ada yerlileri olan maoriler tarafından verilmiştir.

    kısa bir dönem sevilen bir çizgi dizi kahramanı olmuş kivinin hüzünlü hikâyesini anlatan kısa bir animasyon videosu vardır:

    aynı zamanda yaygın olarak yeni zelanda'da yetiştirilen ve kabuğundaki tüylerle kivi kuşunu andıran meyveye de adını vermiştir.
  2. tüm canlı kuş türleri arasında kendi vücuduna oranla en büyük yumurtayı yapan kuş türüdür.