1. başlıktaki kıyafeti gorunce bir moda bilimi falan sanmayin arkadaşlar.

    insan bedeni, ruha giydirilmiş bir kıyafettir. insanlar deney ve gözlem yoluyla kişilerin vücut yapılarıyla karakterleri arasında bir ilişki olduğunu belirlemiş. bu ise de ilm-i kıyafet demiş.

    bazı şairler de bu husustaki genel kabulleri ve kendi gözlemlerini şiir yoluyla dile getirmiş böylece kıyafet-name denilen edebi tür ortaya çıkmıştır.

    mesela halk arasında yaygın olan " götü yere yakın olandan korkacaksin!" sözü de buradan kaynaklıdır. "külli kasirun fitnetun" yani butun bodurlar fitnedir.

    bizim edebiyatımızda aksemseddin'in oğlu hamdullah hamdi'nin ve ibrahim hakkı'nin kiyafet-namesi meşhurdur.
  2. ağız - burun - kaş - göz - saç yapısı - yüzündeki benler - yüzündeki çizgiler kişinin vücut yapısı - elleri kısacası karşınızda gördüğünüz herrrr şeyin bir anlamı var.

    insanlar genelde kendilerinin iyi özelliklerini sayıp, kötü yönlerini gizlerler. bu yüzden eski alimler kişinin yüzüne bakıp anlarlarmış.

    kıyafetname neleri içerir örnek varmı diyenler için internette bir sürü örnek var. ancak bunları okuyarak öğrenmeniz biraz zor. yanılgıya düşme olasılığınız yüksek. bunu size öğretecek gerçek bir "öğretmeniniz" olmalı. bununla ilgili şöyle bir söz vardır;

    "sır, harfi yazan eldedir. yazılan harfte değildir. ilim nefestedir, nefesten öğrenilendir, kırtasiyede satılanda değil!!"