1. klasik kitapları nasıl okumanız gerektiğini değil nasıl seçmeniz gerektiği hakkında bilgiler vereceğim.
    -----------
    türk klasiklerini okuyacaksanız çeviri derdimiz olmayacaktır. tek derdimiz kitabın tüm metninin mi verildiği yoksa sadeleştirilmiş bir metin mi olduğudur.
    dünya klasiklerini okuyacaksanız işin içine bir de çeviri derdi girecektir.
    bunun için alacağınız kitabın yazarının kitabı hangi dilde yazdığına bakın ve kitapta kesinlikle çevirmen bilgisiyle hangi dilden türkçe'ye çevirdiğine bakın.
    mümkün olduğu kadar orijinal dilinden çevrilmiş olsun.
    ---------
    türk ve dünya klasiklerini gönül rahatlığıyla okuyabileceğiniz yayınlar:
    can yayınları
    iletişim yayınları
    cem yayınevi
    iş bankası kültür yayınları
    yapıkredi yayınları
    sosyal yayınları
    engin yayıncılık
    imge kitabevi
    varlık yayınları

    bu yayınevlerinden çıkan klasikleri orijinal dilinden çevrilmiş, genellikle tam metin ve neredeyse sıfır imla hatası ile okuyabilirsiniz. böylece klasiklerden soğuma şansınız en aza iner.
  2. egonuzu bir sözlüğün ilk sayfasına koyun.
  3. bana kalırsa kişiden kişiye değişecek olan rehberdir.
    fakat tabii ki bir kaç basit tavsiye ile destek vermek isterim.
    1. klasik kitapların üslubuna alışmak açısından başlangıç için kısa kitaplar tercih edilebilir. dostoyevski'den insancıklar, kumarbaz, yeraltından notlar aklıma gelen ilk örnekler.
    2. kitaba başlamadan önce kitabın yazıldığı (veya kitabın anlattığı) dönemle ilgili kısa araştırmalar yapılabilir. sonuçta klasik eserlerin büyük bir kısmı bir çoğumuzun tanıklık etmediği zamanlara aittir. bu küçük araştırmalar olaya ilgiyi büyük ölçüde artıracaktır.
  4. klasik kitaplar, karakter çözümlemeleri, anlatım tarzı ya da üslubuyla yazıldığı dönemin ötesine geçebilen ve yazıldığı dönemi iyi tahlil edebilen kitaplardır. sağdan soldan araklama yapan elif şafak'ın basit dille yazılmış, sadece yazıldığı dönem ses getiren daha sonra kimsenin elinde görmediğimiz kitaplarının yarın klasik sayılabileceğini zannetmiyorum.
    yaygın kanının aksine insanların klasikleri okumadan önce farklı türlerde kendilerini okur olarak geliştirmelerini düşünüyorum. yıllar önce okusam bana sıkıcı geleceğinden emin olduğum kitapları şimdi okuyunca yazara hayran kalıyorum. belki de bende bir tırtlık vardır.
  5. bu türk kitapların neden klasikler sınıfına girdiğini anlayabilen birisi tarafından okunabilecek kitaplardır.
  6. yayınevini dikkatle seçin, dostoyevski'den başlayın. öneri ise, beyaz geceler.