1. benim duyduğum tek rahatsızlık, aslında rahatsızlıkta denmez eksiklik diyelim böyle sanki ders çalışmak gibi geliyor klasik okumak. zevk alıyorum, öğreniyorum, heyecanlanıyorum ama o duygu eksik. hani kıyıda köşede kalmış, unutulmuş kitaplardaki size has duygusu.
  2. modern klasikler diye bir gerçek varken çok da kasılmaması gereken mevzudur
  3. hiç bir şekilde rahatsızlık duymam. giderim moda'ya,alırım biramı,otururum banka,açarım kitabı okurum.hatta bunları yaparken zikimi daşşağıma(dedemin deyimidir.) katıp bir güzel okurum.
  4. sanki kitap okumaya başladığımızda hemen klasiklerden başlamamız gerek gibi bir dayatma mevcut. dünya klasikleri gayet ağır türleri içerir. okuyup, anlamak için birikim olması gerekir. ilerleyen yaşlarda okunması daha makul bence. o yüzden ister 30 yaşında ol ister 50 yaşında ol kitap kitaptır.
    klasikmiş, normalmiş diye ayırmanın bile saçma olduğunu düşünüyorum. sebebi de ülkemizdeki okuma oranının düşük olması. okuma oranı artsın da ne tür okunduğunun çok ta önemi yok şu durumda.
  5. "okunsun da ne okunursa okunsun" fikri günümüzde okuduğunu anlamayan, muhakeme yeteneğini kullanamayan, çıkarım yapamayan, doğru bir türkçe'yle yazamayan bir kitle yaratıyor. en azından klasikler bütün bu eksiklikleri gidermeye muktedir birer kaynaktır. onu da görmezden gelmek hata olur.
  6. tarih bilgisi eksikligi, edebi yetersizlik ve empati yoksunlugundan kaynaklanan bir rahatsızlık olabilir.
  7. eğer sen 35 yaşına gelmiş birini orwell okurken gördüğünde bıyık altından gülüyorsan, klasik kitaplar okurken birilerinin sana güldüğünü, aşağılayıcı şekilde baktığını düşünmen de gayet normal. "kişi kendinden bilir işi" sözü tam da bu durum için söylenmiş sanki.
    ulgan
  8. ben de modern klasik okumaya geç başlamış, klasikleri de tek tük okumuş ve hatta rus klasiklerine bulaşmamış biriyim. (dostoyevskiden anlamam, bu yuzden sevmem de mesela...)

    bende - modern klasiklerde pek sorun olmazken- klasik okurken acaba anlamadım mı, anlamıyor muyum, bana ağır mı geliyor acaba, hazır mıyım endişeleri oluyor. halbuki korkacak bir şey de yok biliyorum... ama belki geç başlamış olmanın etkisidir bu rahatsızlık..