1. türkiye'nin stalingrad'ı olarak özetlenebilecek şehir. çılgınca bir sanayileşmeye sahiptir. şehrin dokusunun, yapısının ve demografik düzenini etkileyecek düzeydedir sanayileşme burada. deprem bölgesidir.

    öncelikle şu konuya açıklık getirerek başlamak istiyorum: şehrin adı kocaeli. izmit ise merkez ilçenin adıdır.

    türkiye'de işsizlik oranları en düşük ildir. ben bile bir öğrenci olarak oturduğum yerden iş teklifi aldım. yurtta otururken bir abimiz geldi, camlara takılması gereken demirleri monte eden abimizdi bu, ben de o sırada ders çalışıyordum demirleri takılacak odada. abimiz işini bitirdi, çıkardığı ses ve verdiği rahatsızlıktan ötürü özür dileyerek konuya girdi. üniversite öğrencilerine part-time iş vermek istiyormuş. kartvizitini uzattı. eğer düşünürsem kendine telefon açmamı istedi. kibarca reddettim. ısrar etti. kendisi işler çok yoğun olduğundan ancak böyle gittiği yerlerdeki öğrencilere iş teklif edebiliyormuş. elemana da çok ihtiyacı varmış. getir götür işleri yaptırmak için. böyle de bir yer...

    şehir kısmen sakin, hareketsiz. eğlenecek mekanlar tabiki var ama talep çok yoğun değil. bunun sebebi de istanbul'a, genel olarak istanbul'un çoğu semtinden yakın olması (*:swh). otogardan hat 200'e binip istanbul kartal'a kadar 5.5tl karşılığında gidebiliyorsunuz. 90 dakika civarı sürüyor yol. dolayısıyla eğlenmek isteyen insan hiç uğraşmadan ya arabasına atlayıp istanbul yoluna koyuluyor ya da öğrenciyse ucuz yoldan otobüs+metro kombosuyla istanbulun eğlence mekanlarına gidip gelebiliyor.

    ev kiraları izmit'te 700-1000 tl arası. gebzede de durum çok farklı değil. 650-800 arası değişiyor. öğrenciler için daha ucuz evler bulmak mümkün.

    ulaşım tümden kara seferleri ile yapılıyor. şehrin içinden iki tane kocaman otoyol geçtiğinden(*:e5)(*:tem) uzak yerlere giderken bile sıkıntı çıkmıyor süre bakımından. hat sayısı gayet iyi. belediye yol bakımından iyi iş çıkarıyor denebilir. araçlar hattın popülerliğine bağlı olarak eski veya yeni. zengin mahalleleri dolaşan minibüsler gayet yeni iken bizim gibi gariban, beni okula götürsün de ne olursa olsun diyen öğrencileri emektar, eski minibüsler taşıyor.

    üniversitesi, şehirdeki sanayi ile de kooperatif çalıştığından nitelikli eleman yetiştirebiliyor. izmit'in umuttepe adlı yerinde merkez kampüs. kapsamında 80.000 öğrenci var.

    kışları soğuk geçiyor. körfezin varlığı dolayısıyla sürekli bir rüzgar var. bu durum yazın güzelken kışın hiç hoş değil (*:swh)

    şimdi gelelim şehrin kötü yanlarına. bu şehirde kanser oranı türkiye'nin 2 katı. yanlış duymadınız 2. hele hele sanayinin daha çok lokalize olduğu yerlerde (bkz: gebze) (bkz: dilovası) bu oran daha da yükselebiliyor. yapılan araştırmaya göre dilovasında annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında dahi yüksek oranda kurşun, asbest, arsenik, cıva ve daha nice tip 1 kanserojen bulunmuş. sularda toprakta her yerde var bu materyaller. bunun sebebi organize sanayi bölgelerinin düzgün ayarlanmaması, düzgün ayarlanmamış bu bölgelerin de yavaş yavaş kapatılması yerine hala geliştirilmeye devam edilmesi. şehir ile sanayinin iç içe olmasının getirdiği bir sonuç bu. ayrıntılı bilgi için (bkz: onur hamzaoğlu) (bkz: dilovası raporu)
  2. maalesef sürekli göç aldığı için gittikçe muhafazakarlaşan, ikinci bir sakarya'ya dönüşen il.
  3. bunaltici rituellerimi olusturan sehir. baska sehirlerdeyken sosyal medyayla hic alakam olmuyor. ne zaman buraya gelirsem, bi sekilde kendimi internette okuyacak biseyler bulmaya calisirken buluyorum.