• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.96)
küçük kara balık - samed behrengi
küçük kara balık, iran'lı yazar samed behrengi'nin bir yapıtıdır.

kitapları dünyanın birçok diline çevrilen, iran şahlık rejiminin muhalif yazarı samed behrengi'nin en ünlü iki kitabından biri olan küçük kara balık, 12 eylül darbesi sürecinde türkiye'de yasaklandığı gibi, halen iran'da da yasaklı kitaplar listesinde bulunmaktadır. çocuklar için yazılan bir masal kitabı olmanın ötesinde, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme kavramları vurgulayan bir başyapıt sayılmaktadır.


  1. diğerlerinden farklı bir balığın kendi dünyasının sınırlarını aşmasını anlatır kitaptır. van'da yaşarken tanıştığım, çok değerli bir insanın hayatını değiştirmiştir aynı zamanda. genç yaşında edinip okuduğu ve çok sevdiği ülkesi iran'da duramayacağını görmesini sağlayan kitaptır. daha sonra türkiye'ye yerleşip doktor çıkmış ve vatanın yanı başına yerleşmiş görevini yapmaktadır bu güzel insan. "hayat değiştirmeyi" başarabilmiş bir başyapıttır. kaç yaşında olursanız olun okuyunuz.
  2. bir günde başlayıp bitiriverdiğim kitap. çok geç okuduğum için utandım resmen kendimden. tıpkı martı ve küçük prens gibi "çocuk kitabı" olarak anılan ama çocuk kitabından hatta bir kitaptan çok daha fazlası olan kitap. sayfası az, anlamı çok olan kitap. tekrar tekrar okunası, kütüphanenin başköşesine konası.
  3. benim de eşek kadar olduktan sonra okuduğum, okurken çıldınlar gibi eğlendiğim kitap.
    çocuğumu bu tür hikayelerle büyüteceğim. ne şanslı bir çocukluk yaşayacak yahu eşek sıpası.
  4. çemberimde gül oya dizisinde önemli bir yere sahip bir kitaptir ayni zamanda. yurdanur ögretmen okulun ilk günü, ögrencilerine hediye olarak birer kitap alir. kitaplar arasinda kücük kara balik da vardir. bunu ögrenen okulu müdürü bütün kitaplari "anarsik" olduklari gerçeksiyle toplatip, okulun bahçesinde topluca yaktirir.
    çemberimde gül oya'yi çok geç izledigim için ayri, bu kitabi hala okumadigim için ayri utaniyorum.
  5. bu sezon istanbul devlet tiyatroları tarafından çocuk oyunu olarak sahnelenmektedir. bu yaşımda hiç utanmadan gittim izledim (diğer seyirciler 0-6 yaş çocuk ve onların velileriydi)

    müzikleri çok tatlı, gölge oyunu var, balıklar kukladan, pelikan, karabatak kertenkele kurbağa derken tüm hayvanların kostümleri çok çok güzel ki en çok beğendiklerim ellerinde tahta kaşıklar olan yengeç ve sırtında davul, kulakları tokmaktan salyangoz oldu.

    çok keyif aldım. öykünün ne kadar güzel olduğunu bir de izleyerek öğrendim.

    sezon hala devam ederken bir çocuk grubunun içine dalın ve gidin derim.
  6. akşamları ona okusunlar diye o vakitler 2 yaşını doldurmamış bir yeğenime aldığım fakat ingiltere'de doktora yapmasına rağmen çalışmayan -çünkü kadının yeri evidir,miş.- ve ileride kız çocuğu da olursa -oldu- bebekken dahi sadece uzun kollu giysiler giydireceğini söyleyen garip annesi tarafından şööyle bir incelendikten sonra kabul edilmemiş, en güzel çocuk - ve büyük- kitaplarından biri. bu da böyle içimde kalan, garip bir anımdır.
  7. her çocuğun okuması gereken bir kitap olduğunu düşündüğüm için kitapçıya gidip :
    -"küçük kara balık" var mı?
    dedim
    kitapçı bana :
    - küçük arap atı mı?
    dedi.
    söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.
  8. "ben ne kötümserim, ne korkak. gözümün gördüğünü, aklımın söylediğini dile getiririm."
  9. "durun. bir önerim var! diye bağırdı küçük kara balık. beni dinleyin.!"

    türkiye'de ilk baskısı 1978 yılında cem yayınevi tarafından yapılmıştır, hâle kuntay tarafından türkçeleştirilmiş ve erdal öz tarafından basıma hazırlanmıştır.