1. baran
  2. 1. süleyman'ın (kanuni sultan süleyman) fransa kralı'na yazdığı mektupta da geçen bölge adı.

    ben ki, ... şam’ın ve halep’in ve mısır’ın ve mekke’nin ve medine’nin ve kudüs’ün ve diyarbekir'in ve kürdistan'ın ve bütün arap diyarının ve yemen’in ve daha nice memleketlerin ... sultanı ve padişahı...
    ugo
  3. hayali mesken.
  4. coğrafi olarak güneydoğu anadolu ve kuzey ırak topraklarıdır. siyasi olarak olmamıştır ve olamayacaktır. aslında bizden uzak bir yerlerde olsa da bütün ayrılıkçıları oraya postalasak diye düşünüyorum.
  5. Kürtlerin yaşadığı bölgeye verilen coğrafi isim

    Derdi ülke sınırları içerisinde bir yerde siyasi olarak bu adı kullanmak isteyenlere ise bu gelsin

    http://m.youtube.com/watch?v=CGXLwx-RGXA
    yalan
  6. suriye'nin kuzeyinde de bir tane bulunsun diye mensupları türkmenlere etnik temizlim yapmış, köy boşalttırmıştır.
  7. kürtlerin izi sürülemeyen bir tarihten beri yoğunluklu olarak yaşayageldikleri bölgenin ismi. kürtlerin sadece türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda yaşadığı sanılır ama öyle değil işte. türkiye, iran, irak ve suriye'nin bir bölümünü kapsar. (yanılmıyorsam)bölgede 20-30 milyon civarı kürt yaşıyor. kendi kendilerini yönetmesinler diye de 4 ülkenin rejimleri tarafından sürgün, katliam, asimilasyon, işkence gibi uygulamalara tabi tutulmuşlardır.

    kürdistan konusuna uyduruk milliyetçi ezberlerle yaklaşmak isterdim ama insaf lan. cidden bak, insaf insaf. milyonlarca insanın en temel haklarından mahrum edilmesinden, şu eziyete türlü kılıflar uydurulmasından utanıyorum.

    kürdistan ve kürt halkının durumu kendisine insan diyen herkesin utancıdır.
    yok
  8. yok
  9. 30 yılı aşkındır asker,sivil çoluk-cocuk kanını dökmeyi meşru kılmaz.bitmedi gitti şu mağdurluğunuz
    olay yönetim falanda değildir.eğer batıda"mülteci"statüsünü kabul edecekseniz müzaakereye açalım.
    kaldıki kurdistan amacı ve emeli nedense sadece türkiye'ye işliyor.
    kandil haritalarında türkiye'nin yarısı kurdistan diye lanse ediliyor.iran'a,kalkmayan sik ,zaafiyet ve yönetim boşluğundan dolayı yıllardır türkiyeye kalkıyor.
    hadi diyelim güneydoğu eyalet oldu aldın yönetiyorsun.ordaki halk mutlu mu olacak sanıyorsun?doğuda yaptım askerliğimi.
    illallah diyip yaka silkmişler sizden.
    "üzerimizden geçiniyorlar" diyorlar siizin hakkınızda.
  10. ırak kürdistanı denilen topraklar, 25 eylül 2017 tarihinde referandum yapacak. her ne kadar ırak parlamentosu referandum kararını feshetmiş olsa da duhok, erbil ve süleymaniye eyaletlerinde mesud barzani’nin zorlamasıyla illegal de olsa bir referandum yapılacak gibi görünüyor. (kerkük’te yapılacak mı, belirsiz.)

    kişisel fikrimi hemen başta açıklamak istiyorum. ben bir türk olarak, kürt milletini (her ne kadar farsî bir halk olsalar da) orta doğulu değil, anadolulu bir halk olarak gördüğüm için onlarla beraber aynı ülkede yaşamak isterim. ama mevcut şartlarda deği, tabii ki eşit şartlarda. anadilse anadil, federalizmse federalizm. tüm haklarını destekliyorum. ama ille de ayrılmak istiyorlarsa/isterlerse zorla tutacak değiliz. yine ıraklı kürtlerin kararına da saygı duymaktan başka yapacağım bir şey yok. ama şunu da söylemeliyim ki mesud barzani, 2 yıldır kendi bölgesini parlamentosunu kapalı tutuyor. petrol gelirlerini verimli alanlara harcamadı ve başarısızlığını, referandum yoluyla gizlemeye çalışıyor.

    peki şimdi gelelim bu referanduma yöneltilen eleştirilere/tepkilere.

    1) kürdistan bağımsız bir devlet olamayacak, abd’nin köpeği olacak.

    hmm, bir ölçüde doğru. ama türkiye değil mi sanki? yani eleştirenler önce kendi devletlerinin kimlere köpeklik yaptığına bakmalı önce. maalesef türkiye, adnan menderes’ten beri (bülent ecevit’in ve necmettin erbakan’ın başbakanlık dönemlerini çıkartırsak) bütün hükümetler abd’nin köpekliğini yapmıştır. evet, doğruya doğru. bunu kimse inkâr edemez. akp de zaten 2012’lere değin abd’nin ve ab’nin sözünden hiç çıkmıyordu. son yıllarda ise birazcık da rusların köpekliğini yapmadık mı? bunu kim yalanlayabilir? iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır diye muhteşem bir atatsözümüz var. yan, kürdistan’ı abd köpeği olmakla eleştiren bir insanın önce kendi devletine bakması gerekiyor.

    2) kürtlerin bağımsızlık hakkı yoktur.

    neden? evet basit ve net bir soru. neden? 1789 fransız ihtilali’nden sonra ulus devlet kavramı ilk kez dünyaya yayıldı. ve mustafa kemal atatük de ulus devlet kavramından etkilenip türkiye cumhuriyeti’ni bu temel üzerine kurdu.
    peki biz türklerin ulus devlet kurmaya hakkımız var da, kürtlerin niçin olmuyor? burada tutarlı olmak zorundasınız; ulus devleti ya her iki millet için de savunacaksınız, ya da hiç kimse için savunmayacaksınız. yok öyle türklere haktır deyip kürtlere vermemek. meselâ ben tutarlıyım ve ulus devleti hiç kimse için istemiyorum. (yaşasın federasyon sistemi!)

    3) kürtlerin kuracağı bir devlet başarısız, fakir, kötü, eğitimsiz, beceriksiz, feodal, işsizliğin ve suç oranlarının yüksek olduğu vs bir devlet olacak.

    kesinlikle doğru evet. ama bunu dile getirenler yine önce aynada kendilerine bakmalı. türkiye başarılı bir devlet mi? neredeyse 100 yıldır cumhuriyetle yönetiliyoruz ama hiçbir gün sorunlar bitmedi. bana, %100 çözüme kavuşturulan tek bir konu olsun söyleyebilir misiniz? öyle ki, şu anda malum %50 kitlenin varlığı bile türkiye’nin içler acısı hâlini gösteriyor. dolayısıyla biz türkler olarak kendi toplumumuzu eğitmeden, kendi devletimizi iyileştirmeden önce kürtlerin kurmak istediği devleti eleştirmemeliyiz.

    4) mesud barzani türkiye düşmanı.

    son 10 yıldır değil. gerçekten de barzani yaklaşık 10 yıldır orta doğu adlı cehennemdeki tek daimi müttefikimizdi. (tabii ki bu durum, barzani’nin türkiye’yi çok sevmesinden falan kaynaklanmıyor. onun da işine geliyordu türkiye’yle müttefik olmak) barzani’ye kefil olacak değilim, zaten kendisi de kürtlerin rte’si gibi despot bir adam.

    ama barzani’ye alternatif kim var? celal talabani çizgisi var ama barzani hanedanına alternatif olamazlar. zaten barzani de talabani de yobazlıkta, aç gözlülükte, despotlukta birbiriyle yarışacak kapasitede. ne yazık ki ırak kürdistan’ında dosdoğru bir sosyalist hareket yok.

    dolayısıyla barzani’yi istemeyenlerin, ona alternatif siyasî hareketleri desteklemesi gerekiyor. yoksa “barzani gitsin ama yerine kim gelsin?” sorusuna verecekleri hiçbir cevabı olmaz.