1. hollanda'nın en eski üniversitesine ev sahipliği eden şehirdir. sarı ışıklarıyla kesme taştan sokakları ve geleneksel mimarisiyle, ilk joint'ten sonra, bir film sahnesine düşmüşsünüz gibi hissettiriyor.

    ucuza ne yenilir, ne içilir?
    kesinlikle döner; centraal station'da starbucks'ın hemen yanında bile bir dönerci bulabilirsiniz. burada hollandalılar lahmacunun içine döner koydurup öyle dürüm yiyorlar; ilginç bir olay. bir de türk dutch aperatifi (bkz: kapsalon) var. döner dışında haarlemstraat'ta sadece sabah ve öğleden sonra çalışan €1.80'ya her çeşit sandviçi olan bir yer var. böyle bir sandviç yok; afiyetle yiyiniz.

    coffee shop
    genelde coffee shoplara girip alışverişinizi yapıp çıkıyorsunuz. pek çok yerde içilmiyor. ben tercihimi v.o.t leidseplein'den yana kullanıyorum; kahve de ucuz, en önemlisi de içeride oturup içebiliyorsunuz.

    ulaşım
    bisiklet bisiklet bisiklet bisiklet. toplu taşıma deli gibi pahalı. kartınız yoksa tek bir bilet ile otobüsün benzin parasını sizden çıkarıyorlar. iki çeşit indirim kartı var birincisi kişisel kart; dutch banka hesabını varsa alabiliyorsunuz 40% indirimli. bir de anonım olanı var; klasik kent kart gibi bir uygulama ama aktarma falan yok indirimi de çok düşük.

    gece hayatı
    genelde publar var, 25/30luk bira €2.20/2.50. publar'da dj performansları görece dandik. clublardaysa etkinliğe bağlı olarak değişiyor; gitmeden soundcloud'a bakmak iyi olabilir. amsterdam'a trenle 40 dk mesafede bir şehir olmasına rağmen elektronik müzik yapan sürekli bir yer yok; ilginç bir durum. ama iyi etkinlikler anladığım kadarıyla ayda bir iki defa oluyor; fena değil yani.

    5. haftadan selamlar. zaman geçtikçe güncelleyeceğim