1. telltale games'in başlattığı biraz ticari bir furya olduğunu düşündüğüm bölümlük grafik macera türünün son halkası. tell tale games serilerine nazaran, daha zorlayıcı adventure'ın temeli olan tüme varım ve bulmacaların daha yoğun olduğu başarılı bir yapım. türlerin dışında yapımı enteresan bir noktaya taşıyan şeyse, fikir.max'in güçleri elbetteki. folk sanatçısı ben howard'ın da müziği serinin başında bize eşlik ediyor.
  2. 2014'te bu oyunla ilgili bir paragraflık bir haber duymuştum; ve direk hype'lanmıştım. square enix ve dontnod'u aynı cümlede görmek; başka hiçbir bilgim olmadan life is strange'i önsipariş etmeme yetecekti.

    bu sürede oyunun 5 bölümü de çıktı. ve 4. bölümden sonra emindim ki, life is strange; tüm zamanların en iyi oyunu olarak gördüğüm remember me'den bile iyiydi.


    zamanı geriye almak
    fransız oyun yapımcısı dontnod'un, remember me'den sonra yaptığı ikinci oyun olan life is strange; 5 bölüm olarak yayınlandı. oyun en başta sadece dijital olarak yayınlansa da; oyun çok çok iyi olduğu için geçtiğimiz aydan itibaren kutulu versiyonu da satışa sunuldu.



    hikaye
    hikaye; max adında bir genç kızın, zamanı kontrol edebildiğini keşfetmesi ile başlıyor. oyun hikaye-tabanlı olduğu için spoiler vermeden fazla yazamayacağım; ama söyleyebilirim ki oldukça shakespearean bir hikaye. ana konuyu anlatırken, arkada onlarca farklı konu da işliyor ve sizden gizlediği, detayları arayarak görebildiğiniz birkaç gizli olay da var. belirtmem lazım ki, hala çoğu oyunun korktuğu konular var; ama dontnod bunlardan hiç çekinmemiş ve oyun oldukça karanlık bir hal alıyor.


    diyaloglar
    life is strange'de; en ufak seçiminiz bile ilerleyen hikayeyi etkiliyor. odanızdaki bitkiyi sulamanızın bile farklı sonuçları oluyor. her bölümde ortalama 8 büyük seçim; 20 tane minor seçim bulunmakta ama bunlar dışındaki konuşmalarınız bile karakterin size karşı tavrını, ve haliyle hikayeyi etkiliyor. max'in zamanı geriye alabilmesinin hem iyi hem kötü bir yanı ise; isterseniz zamanı geri alıp son birkaç seçiminizi değiştirebiliyorsunuz. peki bunun neresi kötü? derseniz; max sürekli "acaba diğer şekilde yapsam şöyle olur muydu?" diye düşünüp sizin kafanızı karıştırıyor. seçimlerinizin etkileri birkaç saatten erken ortaya çıkmıyor; yani sonucu görüp seçiminizi değiştirmeniz mümkün olmuyor.
    çok fazla diyalog olmasına rağmen; hepsi iyi yazılmış. seslendirmenin başarısı da eklenince, bu konuda bir eksik bulamıyorum.

    ayrıca siz hikayede ilerledikçe, yaptıklarınıza göre max'in günlüğü güncelleniyor. yönettiğimiz karakterin görüşlerini okumak cidden güzel bir olay olmuş.
    arcadia bay

    oyun, oregon'da küçük bir kasabada geçiyor. dontnod yine bölge araştırmasını iyi yapmış; çünkü bölgenin yerlileri yapılardan kıyafetlere ve hatta oyundaki diyaloglarda bulunan tuhaf kelimelere hepsinin varlığını onaylar durumda. şehirdeki detaylara gösterilen özen inanılmaz durumda. diğer adventure oyunlarında tek etkileşebildiğiniz nesneler, görev için gerekenler olurken; life is strange'de çevredeki posterler, hayvanlar, insanlar; oda içindeki nesneler, bilgisayarlar vs. pek çok şey ile etkileşime geçebiliyorsunuz.


    oynanış
    life is strange; klasik adventure oynanışını ufak bir twist ekleyerek sunuyor. çevrede etkileşebileceğiniz nesnelere yaklaşınca, etkileşim için belli bir buton beliriyor. bahsettiğim twist ise zamanı geriye alabilmeniz. örneğin bir odaya çaktırmadan girebilmek için kapıyı kırıp, odaya girip zamanı geriye alabilmeniz mümkün. veya derste size sorulan bir sorunun cevabını bilmeseniz de, bir dakika sonra başkası yanıtlayınca öğrennip, zamanı geriye alıp doğru cevabı vermeniz de öyle.


    grafikler
    türünün benzerlerine göre çok daha iyi grafiklerle gelen life is strange; dış ışıklardan oluşan gölgeleri pre-baked, diğerlerini ise dinamik olarak sunuyor. bu sayede hem en güzel görüntüyü sağlarken, hem de performansı kötü etkilememiş oluyor.ayrıca hala çoğu oyunun yapmadığı bir şeyi yapıyor, oyunda aynalar gerçekten yansıtıyor.

    grafikleri maksimuma aldığınızda gerçekten çok güzel görüntüler ortaya çıkıyor.


    teknik detaylar
    oyun unreal engine ile yapıldığı için konfigürasyon dosyasını kendiniz düzenleyip daha da güzel grafikler elde etmeniz mümkün. örneğin tüm gölgelerin dinamik olmasını sağlayabilirsiniz.

    oyun çıktığı zamanlar karakterlerin konuşmaları ile dudak animasyonlarında ufak uyumsuzluklar vardı fakat; güncelleme ile tüm bölümlerde bu kısımlar düzeltildi.


    oyunu denediğim sistemler:

    core2duo p8600 - ati hd 4570m (512 mb) - 4 gb ram = 1366x768 çözünürlükte orta-yüksek ayarlarda 30 fps civarında gezindi.

    amd fx-6300 - nvidia 9800gt (1 gb) - 4 gb ram = 1080p çözünürlükte yüksek ayarlarda oynamıştım ama fps ölçmemiştim, tahminen 50-60 arasıdır.

    amd fx-6300 - amd r7 265 (2 gb) - 8 gb ram = 1080p çözünürlükte yüksek ayarlarda 60fps sağladı.

    amd fx-8350 - amd r9 380 (4 gb) - 8 gb ram = 1080p çözünürlükte yüksek ayarlar + .ini dosyasından artırdığım ayarlarla 60fps sağladı.

    intel i5-6600k - amd r9 390 (8 gb) - 8 gb ram = 1440p çözünürlükte yüksek ayarlar + supersampling + .ini dosyasından artırdığım ayarlarla 60fps sağladı.
    tüm bölümlerin olduğu complete season'un fiyatlandırması ise bölgelere göre:
    $20 (60 tl) - 31 tl – 419rub (16 tl)

    grafikler
    90
    atmosfer
    95
    hikaye
    99
    diyaloglar
    95
    seslendirme
    95
    oynanış
    90
    performans
    90

    artıları
    * mükemmel sanat tasarımı
    * fazla sayıda ve detaylı diyaloglar
    * sıradışı bir hikaye
    * seçimlerinizin bir değer taşıması


    eksileri
    bulamadım :)