1. çin halk cumhuriyeti ve taiwanlı vatandaşların dilidir.

    çin gibi kocaman bir coğrafyada farklı diyalektler olduğundan, yahu birbirimizi anlamıyoruz diyen vatandaşlara hükümet, 1950'lerde müthiş bir hızmette bulunup pekin diyalektini baz alarak bu dili ortaya çıkarmıştır. günümüzde en çok kullanılan çin dilidir. çinliler putonghua yani genel diyalekt de derler.

    yazı: mandarinde harf olayı yok, yerine karakterler var. oturup çizeceksin.
    örnek: 中国 merkez devlet, çin anlamına geliyor. çin yazmak için bunu aynen çizeceksin.

    konuşma : mandarin tonal bir dildir yani heceleri söyleyiş şeklinize göre farklı kelimeleri ifade edersiniz.
    örnek: ma hecesi, söyleyiş tonunuza göre anne ya da at anlamına gelir.
    dolayısıyla konuşurken her hecenin tonunu doğru kullanmak durumundasınız aksi takdirde kel alaka birşey söylemiş olabilirsiniz.

    okuma: çince metinler çince karakterler ile yazılır. dolayısıyla karakteri tanımıyorsanız, yazıyı okuyamazsınız. ancak, özellikle çin'in son 40-50 yıldır yabancılara kapılarını açmasından olsa gerek, hükümet bir diğer hızmeti olan (bkz: pinyin) sistemini getirmiştir. karakterlerin latin harfleri ve tonlama işaretleri ile birikte yazılmasıdır. bu sistem ile yukarıda örneğini verdiğim 中国 karakterini görünce far görmüş tavşan gibi kalan siz kardeşlerim çin anlamına gelen zhōng-guó karakterlerini artk siz de telaffuz edebileceksiniz.

    son olarak, mandarin her ne kadar standart çin dili olsa da özellikle kuzey ve güney bölgelerde telaffuzlar yine de biraz farklılaşmıştır. farklı bölgelerde kaldığınızda mandarinin bu değişik telaffuzlarına alışmanız biraz zaman alabilir.
    igor