1. (1887-1940)

    yolsuzluğun bir zamanlar dibine vurmuş kişi. jamaikalı siyah önder (!) .

    kendisi üst duzeyt bir eğitime sahip değildir,bırakın üniyi,liseyi bile tamamlayamaıştır. 14 yaşından sonra avare avare amerika kitasini dolanan garvey, veya bu gavat, aklına nasıl estiyse ve nerden para bulmuşsa londraya gitmiş ve iki sene orada yaşamıştır.

    ardından jamaika'ya dönerek unia'yı kurmuştur, yani dünya siyahları geliştirme ve koruma derneği.

    jamaika'da para ne gezer? sonuçta istediği yardımı alamamış ve 1916'da abd'ye geçmiştir. burada başta kuzey olmak üzere bir sürü yerde şube açmış ve gücünü arttırmaya başlamıştır.

    1920'de 25 ülkenin katıldığı liberty hall daki toplantıya başkanlık etmiştir,ama tüm bunlara rağmen hedeflerine ulaşamamıştır.

    neden ?

    1)"siyah musa" siyah ırkın antropolojisi hakkında fazla bir bilgiye sahip değildi,dahası unia'da siyah ırkın önemini tüm insanlara vurgulayabilecek bir teorisyen yoktu.

    2)ellerindeki para çok çabuk tükeniyordu,bu yüzden 1920den itibaren adı verilmeyen bir sürü şirketin yolsuzluğuna karışmışlardır.

    sonuç olarak,marcus garvey 1922'de black star line yolsuzluğundan dolayı hapse girdi. hapisten çıktıktan sonra hareketi canlandıramamış ve 1940'ta londra'da ölmüştür.