1. az önce izlediğim bir video üzerine aklıma gelen konudur. yerine göre mantıklıdır. ama dikkat etmek gerek. yerine göre mantıklı bir durumdur. çünkü cidden kaliteli bir ürün ürettiği bilinen bir markayla adı duyulmamış bir marka arasında seçim yapmak elbette marka takıntılığı değildir. ama şöyle de bir şey var ki, bazı markalar sırf iyi reklam yaparak ürünlerini çok kaliteli gösterebiliyorlar. ya da gerçekten iyi olan bir marka, müşteriler tarafından pek bilinmediğinden iyi olmadığı düşünülüyor ve bilinen markaya yöneliniyor.

    kıyafeti falan çok önemseyen biri değilimdir. genelde aldığım yerlere gider beğendiğim kaliteli bir şeyi alır çıkarım, uzun geçmez pek alışverişlerim. o yüzden işe o yönden örnek vermek istemiyorum. şimdi örnek versem biri çıkar "tamam da o marka aslında iyi, neden öyle dedin ki?" der falan.

    genelde uğraştığım alan olan müzikten örnek vermek istiyorum. hem de birkaç yönden.

    ilk olarak enstrüman örneği vermek istiyorum. işin içinde olanlar vardır gibson ve fender piyasanın en büyükleridir. gerek ton gerekse kullanım rahatlığı olarak dünyanın en iyi ürünlerini üretirler. ama bana hangisini alırsın deseler ikisini de almam. sebebi ise şu. yaptığım müziğin her ikisinin de hitap ettiği kitlenin arasında yer alması. bu sebeple prs markası benim için daha ön plandadır. ama prs'i bilmeyen birine ondan bahsettiğimde "abi ne bileyim ya fenderciyim ben..." diyorlar. "gel iki dakika çal" dediğimde de gitarlarından soğuyorlar. yapmayalım etmeyelim efendim. denemeden, dinlemeden karar vermeyelim.

    ikinci olarak da şarkıcılar (marka takıntısı skalasına girebilirler bence artık. insanlar müziğe mal olarak bakmaya başladı çünkü). bilinen, popüler olan, gazetelerde televizyonlarda çıkanlardan başkasını insanlar dinlemiyor. "olum yeni grup çıkmış çok sağlamlar" diyorum bilmediği için dinlemiyor. queen bilmeyen insan gördüm, sırf popüler kültürde adı diğerleri kadar sık geçmediği için bilmeyip dinlemiyorlarmış. sizden ricam bazen oturun bilgisayarın başına, açın youtube'u ve hiç bilmediğiniz sanatçıları dinleyin. ufkunuz genişleyecektir emin olun. aynı şarkıcılara takılı kalmayın. takıntılı olmayın.
    jimi