• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
mars'ta yaşam - charles frankel
evrende yalnız mıyız? yaşam mucizevi ve yalnızca yeryüzüne mi ait? yoksa yaşam, birbirinden ileri uygarlıklar ve sayısız gelişmişlik düzeyleri ve biçimleriyle bütün evrende yaygın olarak var mı? insanoğlu, kendine bu soruyu sorduğundan bu yana, bakışlarını mars gezegenine yöneltti.

bu kitap, mars yüzeyinde yaşamın araştırılması çerçevesinde, ilk filozofların düşüncelerinden, tycho ve kepler'in ölçümlerine, galileo, huyens ve lowell'in gözlemlerinden, kızıl gezegeni yakından fotoğraflayan otomatik amerikan ve rus sondalarına uzanan mars keşfinin serüvenini anlatıyor.


  1. amatör astro bilimci andy weir'in film script'i tadında kitabı marslı, mars'ta yaşamı gerçekçi ve tutarlı bir perspektiften, nispeten teknik bir dille anlatıyordu. edebi değeri pek yüksek olmayan kitapta beni etkileyen de bu "teknik" dildi. film de ise ^: the martian - ridley scott^, kitapta tasvir edilen teknik ve teknolojik detaylar büyük oranda arka planda kalıyordu.

    gökyüzü dergi'deki tanıtımdan anladığım kadarıyla; konu üzerine bizzat bilimsel çalışma yürütmüş jeolog charles frankel, insanoğlunun uzay serüvenlerinin ardındaki teknik perdeyi kurgunun eliyle aralıyor.

    merihlilik yolunda bir adım daha.

    !---- alıntı ----!
    Mars'ta hayatın var olup olmadığı 100 yılı geçkin bir süredir tartışılagelmekte. bilim kurgu yazarlarının başını çektiği bir grup tarafından hazırlanan mars kurguları "merihliler" söylentileri kulaktan kulağa yayılırken bilim insanları da bu hülyaya uzak durmadan çalışmalarının sürdürdüler. mars'ta yaşam olup olmadığına dair kanıt arama çalışmaları devam ederken dünyaya düşen bir mars kayası allan hills 84001 gök taşı tartışmaları yeniden alevlendirdi. üzerinde bir bakteri fosili bulunduğu söylentileri tarafları ikiye ayırdı. mars'a yapılan yatırımlar arttı ve ilk insanlı uçuş planlamaları gerçekleştirilmeye başladı.

    charles frankel, bir jeolog olarak mars'ta yaşam olasılıklarını araştırırken bilimsel yöntemleri ve teknikleri okura olabildiğince basitleştirerek anlatmayı başarıyor. bunun yanında kitabı bir uzay serüveni gibi okumanız mümkün. 6 ana bölüme ayrılmış kitap mars'ta yaşam olasılıklarının düşünüldüğü günlerden başlayıp ilk sondalara ve gezgin robotlara doğru yolculuğa çıkartıyor sizi. aynı zamanda siyah beyaz basılmış açıklayıcı görseller nostalji yaşamanızı sağlıyor. kitabın basım tarihini göz önünde bulundurduğumuzda 2008'de ilk insanlı mars uçuşlarının başlaması gibi öngörülerle sık sık karşılaşsanız da planlanan uzay görevlerinin büyük ertelemeler ya da iptallerle karşı karşıya kalması günümüzde hiç de şaşırtıcı değil.

    gökyüzü - sayı: 64 syf: 20
    !---- alıntı ----!