• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.05)
Yazar andy weir
marslı - andy weir
goodreads okurlarına göre 2014'ün en iyi bilimkurgu romanı! altı gün önce, mark watney mars'a ayak basan ilk insanlardan biriydi. şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kesin.

"çok uzun zamandan beri okuduğum en iyi kitap. zeki, eğlenceli ve gerilim dolu. marslı, bir romandan isteyebileceğiniz her şeye sahip."
-hugh howey, wool serisinin yazarı-

"sürükleyici… defoe'nun robinson crusoe'su sanki daha zeki biri tarafından yazılmış gibi."
-larry niven, hugo, nebula ve locus ödüllü halka dünya romanının yazarı-

"bu kitap tam da benim gibi okuyucuların seveceği türden."
-john scalzi, yaşlı adamın savaşı serisinin hugo ve locus ödüllü yazarı-

"andy weir'in yazdığı marslı şimdiye kadar okuduğum en iyi bilimsel bilimkurgu romanı. bu romanı -başka bir kitap hakkında hiç böyle bir şey söylemedim- edebi anlamda da elden bırakmak mümkün değil."
-dan simmons, hugo ödüllü hyperion serisinin yazarı-

"marslı aklımı başımdan aldı!"
-ernest cline, başlat romanının yazarı-

"aksiyon ve uzay macerasının kusursuz bir karışımı."
-library journal-
(tanıtım bülteninden)


  1. daha önce onlarca kez söylendigi gibi kitap oldukca sürükleyici ve gercekten eglenceli. tek garipsedigim kisim ilk 50-100 sayfa logbook olarak baslayip sonra bir anda klasik kitap anlatimina dönmesi oldu. önce bir web-series olarak planlanip daha sonra bu seri tutunca basilmaya karar verilmesinin bunda bir etkisi var sanirim.
  2. bilinenin aksine film'inden sonra kitabı değil, kitabından sonra filmi çıkmıştır. fakat filmden sonra yeniden cilt basımı yapılmış ve okurların beğenisine sunulmuştur.
    macera türündeki kitapları sevenler için standart'ın bir tık üzerine çıkabilmeyi başarabilmiş bir kitaptır.
    muro
  3. eko eleştiri ekseninde değerlendirilebilecek olan, insanın kendisi ve kendi dışındako etmenlerle savaşını başarılı bor üslup ve kurguyla anlatan ve son sayfaya kadar merakı tavanda tutan eser; filmi o kadar etkileyici olamamıştır ne yazık ki.
  4. oldukça başarılı ve tatmin edici bir bilim kurgu romanı. türkiye'deki 2. baskısını okuyabildim. çeviri anlamında da çok başarılı bir iş çıkarılmış. karakterin söylenmelerinin ve küfürlerinin yerelleştirilmesi de gayet başarılı ve dozunda olmuş. filmi, kitabı okuduktan sonra izlediğim için bana oldukça kuru ve yetersiz geldi. diğer gezegenler konusuna ilgi duyan tüm okurların keyifle okuyabileceği, hatta okuması gereken bir eser olmuş.
  5. filmi, kitabı okunmadan önce izlenmelidir..
    ben önce kitabı okudum ve filmden hiç zevk alamadım
  6. filminin popülerliğine kapılıp seyretmeden önce kesinlikle okunması gereken kitap. akıcılığı ve dilinin rahatlığı ile sayfalarda hızla yol alınıyor.
  7. kitabı ilk (bkz: murat sönmez) 'in twitter tavsiyesi ile okumuş ve çok beğenmiştim.

    yoğun botanik ve mühendislik bilgilerini rahatlıkla ve gerçekğe en yakın şekilde sunan bir kitap. teknik bilgi arasında boğulmadan akıcı üslubu ve türlü talihsizliklerle bir kaç kez yaşanan "yalnızlık" hissini çok güzel yansıtmış bir kitap

    filmine gelince. kötü değil hatta vasat üstü denebilir ancak şu klişeyi de yazmadan edemeyeceğim, (bkz: filmin kitabından kötü olması)
  8. çok tatlış bir bilim kurgu kitabı. yanı şöyle oluyor bilimle kahramanımızın espri anlayışı çok güzel kaynaşmış. bir yandan uzun uzun bilimsel açıklamalar, hesaplamalar yapışına diğer yandan "evet bu sefer gerçekten sıçtım, çünkü ben bir gerizekalıyım!" şeklinde isyanına şahit oluyorsunuz. ayrıca kitaptaki karakterin renkli kişiliği, aynı zamanda mühendis oluşu, geçirdiği diğer kazalar ve maruz kaldığı tehlikeler ve en önemlisi hayatta kalma azmi filmde yok. kitap iyi kitabı okuyun.
  9. filmine göre kitap açık ara öndedir. ama önce kitabı okuyup sonra filmi izlediğimizde daha keyifli olmaktadır. sadece keşke matt damon'ı görmeden kendi kafamda oluşturduğum bir mark watney imajı olsaydı diyorum o kadar.
  10. New York Times “En Çok Satanlar” listesinde 12. sırada yer alan, The Wall Street Journal’ın “Son yılların en iyi bilimkurgu romanı” olarak nitelendirdiği Marslı’yı bir solukta okudum. Bir soluğum dört gün sürmese de, 400 sayfalık bir kitap için normal. Ayrıca bu süreye, beğendiğim kitapların bitmemesi için yaptığım oyalanmalar da dahil.

    Kitabın yazarı, bir bilgisayar programcısı. 15 yaşından beri programlamayla uğraşmış; AOL, Blizzard gibi büyük şirketlerde çalışmış. Hatta Warcraft 2‘nin de yapımına katkıda bulunmuş. Bir Fizikçinin oğlu olan Weir, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov gibi ünlü bilimkurgu yazarlarının kitaplarıyla büyümüş. Aslında Weir’in hem genetik hem de kişilik olarak kusursuz bir “Nerd” olduğunu söylemek yanlış olmaz.

    Marslı, Wier’in ilk çalışması değil. Bundan bir kaç yıl önce yayınladığı “The Egg (Yumurta)” isimli kısa öyküsüyle ilk defa adını duyurmuş. Öykü, çeşitli YouTube animasyonlarına ve tek kişilik bir sahne oyununa konu olmuş.

    Wier, diğer öyküleri gibi Marslı’yı da önceleri web sitesinden ücretsiz olarak ve bölümler halinda yayınlar. Ancak kitaba gösterilen büyük ilgi karşısında kitabın yayın haklarını satın alır.
    Kitabın Eleştirisi

    Olumlu: Sürükleyici, akıcı ve sade bir dille yazılmış. Kitabı okurken, bir romandan daha çok bir Hollywood filminin transkriptini okuduğunuzu düşünüyorsunuz. Diyaloglar, geçişler, karakterler hep sinema filmi tadında.

    Olumsuz: Kitaptan beklentim, Mars’ta yalnız kalan birinin izolasyonu ve gittikçe kötüleşen psikolojisi etrafında dönen bir bilimkurgu romanı olmasıydı. Maalesef kitap, bir gezegende tek başına mahsur kalan birinin yalnızlığını, ruh halini, buhranını tasvir etmede başarılı değil. Kahramanımız, gerçekçi olamayacak derecede “laylaylom”. Ayrıca ana karakterin, kitap boyunca ekipman ile verdiği mücadelede çok fazla teknik detaya girilmiş ve yer yer çok uzatılmış.

    alıntıdır: http://www.muratcileli.com/marsli-andy-weir.html