• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.83)
Yazar richard bach
martı jonathan livingston - richard bach
durgun denizin minik dalgacıkları üzerinde, güneşin altın gibi ışıldadığı pırıl pırıl bir sabahtı. sahilden bir mil uzaklıkta, denizi kucaklarcasına ilerleyen bir balıkçı teknesi, martılara kahvaltı zamanının geldiğini haber veriyordu. binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile. işte zor bir gün daha başlıyordu.


  1. küçükken okuduğum ve samet behrengi'nin (bkz: küçük kara balık) 'ı ile aynı etkiyi yaratan kitap. !---- spoiler ----!

    kimseye aldırış etmeden kendi hayalinin, amacının peşinden koşan ve yazarın en sonunda başarma hissini çok iyi verdiği kısa ve etkili bir kitap.

    !---- spoiler ----!
    menel
  2. genç yaşlarda okunması gereken kitaplardan. belli bir hayat tecrübesine sahip bireylerde kitabın anlattıkları çok sıradan gelebilir.
  3. !---- spoiler ----!

    hepsi bir ağızdan "kardeşlik bitti!" diye haykırdılar, onu duymazdan geldiler. ardından arkalarını dönüp çekip gittiler...

    !---- spoiler ----!
    bozuk
  4. denizin dalga seslerini kulaginizda hissettirir...
  5. lisede kendimi boşlukta hissettiğim bir dönemde sevdiğim bir hocamın tavsiyesi üzerine okumuştum. depresif bir havadaydım, yaşıtlarım harıl harıl sınava çalışıp üniversite hayalleri kurarken, ben de arkadaşlarımın sınavı bahane ederek birbirlerine karşı kayıtsız ve duyarsız davranışlarını yargılıyordum. merhaba diyene kadar 1 soru daha çözerim kafası midemi bulandırıyordu ve saçma bir baş kaldırı ama ben de okulda boş zamanlarımda soru çözmemeyi seçerdim. arkada oturur müzik dinlerdim. ya da soru çözen sınıfta yalnız kalmış hocalarımla muhabbet ederdim. evet sonuç olarak arkadaşlarım kazandı. geleceğin doktorları avukatları mühendisleri onlar. ne mutlu. ama ne kadar doğru hep daha sorarım. yaşamın her döneminde her okuyuşta insana ayrı katkı sağlayacak bir kitap olduğunu düşünüyorum. ve alıntılıyorum ''bin yıldır yaptığımız tek şey balık peşinde koşmak artık yaşamak için bir nedenimiz olmalı; öğrenmek, keşfetmek, özgür olmak gibi.'' teşekkür ederim hocam.
  6. "uçmak bir martının en doğal hakkı, özgürlük onun doğasında var ve bu özgürlüğü engelleyecek ne varsa; gelenekler, batıl inançlar ya da herhangi bir şekildeki sınırlamalar, tümü bir kenara bırakılmalıdır."
  7. ''özgür olabiliriz, uçmayı öğrenebiliriz''

    bu kitabı okuyun..ve çoğunluktan farklı düşündüğünüz,farklı bir şey yapmak istediğiniz zamanlarda,kim ne derse desin,karşınıza onlarca kişiyi alsanız bile doğru bildiğiniz yoldan gidin..çok kolay olmayacaktır..fakat ısrarcı olun..cesur olun..ve jonathan'ı hatırlayın..
  8. sürüye uymazsan, çoğunluğu reddedersen başına neler gelir diyerek anlatmaya başlayan, yer yer üzen, popüler kültürün bir başka kurbanı olan ama yine de göz bebeklerim arasında yerini bulan, az sayfalı güzel kitaptır. bir büyüsü var bende bozulmasın isterim.
  9. "birey" olmayı becerememiş insanlara "birey" olabileceklerini anlatan kitap.