1. 16.10.2014 tarihinde intihar etmiş mühendis. kendisi hakkında yüzeysel bir yazı hazırlamıştım, sunulmazsa olmaz.

    !---- spoiler ----!


    bugün mehmet pişkinin; odtü makine mühendisliği mezunluğunun 15. yılı. iyi bir işi, sosyal bir hayatı, renkli serüvenlerini 36 yıla sığdırmış ve kendi ölümüne karar vermesinin ikinci günü.
    kendisinin yaptığı intihar, olayı takip eden herkesin ağzında farklı bir tat bıraktı. kimi için engel olunabilecek bir intihar iken, bir kesim için de ateist olması onun ilahi korkusunun olmamasının bu intiharın sebepleri arasında yer alıyordu.
    kendisi hakkında sosyal medya üzerinden güçlü bir araştırma yaptığımı söylemek mümkün, instagram, facebook, twitter, youtube... kişilik analizini oturtmak için tabi ki yersiz kaynaklar, sonuçta sosyal medya kişinin olduğunu değil olmak istediğini reklam ettiği bir yerdir. yinede bir umut diyerek tek tek gezdim profillerinde. eşcinsellik anlamında, yonca evcimik ile yan yana renkli bir bayrak tutması ve vücut dilinde ki esnek hareketleri dışında bir şeyde yakalayamadım söylenenin aksine. kendisi bile belkide farkında değildi bu içsel davranışlarının.
    biraz daha detaya inersek kendisinin intihar etmeden önce paylaştığı 14 dakikalık video sonrası, hemen işi yapmaya koyulmadığıdır. çünkü videoyu paylaştıktan sonra facebook duvarını son bir kez yeniliyor ve halid isminde bir arkadaşının paylaşımını görüyor " shaless dizininin 4. sezonunun final sahnesi " bunu ve dedesinin 96 yaşında ki ölüm korkusu hakkında intihar notu paylaşımın altına yorum düşerek yapacağı işe ilerliyor. bir diğer teori ise, eve giden polislerin olayın üzerinden sadece 30 dakika geçmesi üzerine hemen oraya varmaları. bu da videoyu başlatmadan önce ipi ve ilmeği çoktan hazırlayıp bu videoyu paylaştığını ispat eder. son giydiği kıyafetleri özellikle yada bilmeyerek siyah giymesi de mesaj taşımakta. video içinde sık sık tekrar ettiği gibi içindeki karanlık artık çok baskın gelmekteydi. ama yinede umut taşıyordu. " belki en iyi işimi daha yapmadım,belki hayatımın aşkını daha tanımadım " diyerek bunu gösteriyordu. bu ağır depresyon halinin yapı taşları gizemini biz 3. şahıslar için korumaya devam ediyor.
    bir diğer teori ise; bu video da belirli kişilere bir mesaj taşıdığı idi. çünkü videonun başında bardağı taşıran damlalardan söz etmişti. bu da onun videoda mesaj vermek istediği kişilerdi. ingilizce olarak teşekkürünü söylerken de " not all " demesi ise yine aynı kişiye yada kişilere verilen mesajlardandı.
    intiharını sürekli olarak yapmayı düşündüğünü ve her sabah bu istek ile kalktığını itiraf etmesi ise şu yorumu ile çok tutarlıydı " sürekli enkaz altında kalıp, tekrar tekrar çıkmaya çabalamak. " artık bu monotonluğu yaşamak istemediğini dile getirmişti. videonun sonlarına doğru ise, geri adım atmak istedi. içinde ki insani tarafı ve bilinci bu intiharı durdurmak için bütün zevklerini mehmet'in gözüne gözüne soktu. elinde ki sigaradan, içtiği şaraba ve son olarak en sevdiği şarkıya... o şarkı hiç bitmesin istedi mehmet. bittiğinde ise o gitmek istemedi, sadece bu kadar hazırlığı ve
    aldığı kararın verdiği cesaret ile harekete geçti. durmak istedi, gözleri büyük ihtimalde bilgisayarın ekranından yansıyan kendi gözlerinde kaldı. yine de gitti.
    son isteği olan kadavra yada balıklara yem olma arzusu ailesi tarafından ret edildi. müslüman olmadığını söylemesine rağmen kendisini islami çerçevede cenaze namazı kılınarak yolcu edildi.
    türkiye de mutlu birinin de intihar edebileceğini ispat eden bildiğim ilk intihar böylece gerçekleşti. bende bu kadar kapsamlı araştırma yapmamı gerektiren sebep ise geçmişte yazdığım bir denemenin sözleri ile tutuşmaktaydı: " doğmayı seçemeyen bizin, kendi ölümümüzü seçebilecek kadar şanslı olabilecek miydik? ". intiharın illa ki maddi problemler, aşk gönül yaralarından yada yaşanan tramvalardan kaynaklanmayacağını gösterdi. " her insan hayatının bir döneminde kendi intiharını kurgular " lafını da haklı çıkarttı.
    mehmet pişkin, tebrik ederim ağzımıza sıçtın.

    !---- spoiler ----!
  2. badem gözlüdür.
  3. kimsenin intihar hakkını elinden almak düşüncesinde değilim. ya da hali hazırda gerçekleştirmiş olduğu eylemi sorgulamak bana düşmez, düşmemeli de. lakin bir konu var ki orada durmak lazım. sosyal mecraların bu kadar fazla her yaşa nüfuz ettiği bir zamanda, intiharı mutlu bir son gibi düşündürtmek ve lansmanını yapmak ne kadar doğru bir harekettir, üstelik çok ince düşünceli dediğimiz insan tarafından, orası bir kaos yaşatıyor bana..

    intihar olayları artmıştır, artmamıştır bilemiyorum. araştırmasına girmedim ama her şeyi meşrulaştırmak adına ben herkesin gözü önünde gerçekleştirilmesine karşı oldum. henüz ergenliğe bile adım atmamış bir çocuğa, bu olayı anlatamazsınız. haa denebilir ki, bunca çatışma, savaş, bombalar arasında tanımları zaten doğru yapmamız beklenemez. yani bir kibrit de biz çakalım bu fitilin altına öyle mi?
  4. videosunu izlemedim. eğer bana bir mesaj gönderdiyse ben almadım şahsen. zaten almam beklenemez, kişinin videosu sosyal medyada yayıldı ve insanlar günlerce konuştu, bu kadar gündem olmasaydı varlığından dahi haberim olmayacaktı. intihar bir haksa kendisinin videosunu seyretmeme hakkımı kullandım. bundan dolayı rahatsız değilim.
  5. hiç tanımazdım. sadece videosunu izlemiştim ve aradan yıllar geçti ama nedense arada aklıma geliyor.
  6. intihar etmeyi normalde mantıksız korkakça bulurum ama bu adama saygım var arada aklıma gelir düşünürüm bu adamı intihara karar sürecini yaşadıklarını ...
    wtf
  7. yaşamış, ölmüş birisi. intiharında istediği alanda doldurulamamış hayatının, kabını kırışını görüyorum. çünkü eylemce çok dolu bir hayat sürmüş ancak bu o kadar yetmemiş ki intiharı seçmiş. ortalama insanın mutluluk ölçütleriyle yaşamış; sorun şu, ortalama insan genellikle hayatını devam ettirirken gerçekten istediği şeyi yapıp yapmadığını sorgulamaktan yoksundur, bu nedenle genelde saçmalar, yine de mehmet pişkin'in aksine bu yanlışı sürdürmekteki iradesi daha kuvvetlidir.

    sanıyorum ki mehmet pişkin'in, ailesel veya başka birtakım büyük sorun yüzünden, hayatı, kendisine göre çok dandik bir yola girmiş, sonrasında o yolda çırpınmış, fakat yerdeki balık ne kadar çırpınsa da ağaca tırmanamamış.

    yanisi şu, farklı bir yaşamda benim şu anki halimden çok daha diri olabilirdi gibi geliyor bana. veya belki de o içsel doyumu asla bulamayacağını daha erken keşfedecekti, kim bilebilir?
  8. arada sırada kafa karıştıran insan. çektiği videoyla bize kötülük yapmış gibi hissediyorum. ne zaman çok sıkılsam o kararlı sözler geliyor aklıma. yani gerçekten, sırf ölmeden önceki tavrınızı belli etmek bile yeterince cazip. bilemiyorum, tehlikeli bir insan bence.
  9. intihar ettiği gün videoyu paylaşmıştı. tam da o gün nasıl karşıma geldiyse ilk izleyenlerdenim diye düşünüyorum. adamı tanımıyorum, hayatına dair hiçbir şey bilmiyorum ama söylediği şeyler o kadar ağrıma gitti ki. aradan neredeyse 3 yıl geçti, halen unutamadım. hatta daha önce yazmışım bu başlık altında. şimdi nedense tekrar yazasım geldi. aklıma geldikçe hep buraya yazacağım sanırım.