1. 19.yy'ın ikinci yarısında, imparator meiji döneminde başlayan japonya'nın batı tarzı modernleşme hamlesidir. bu dönemde japonya hızla modernleşmeye başlamıştır. japonya'nın bugün bu hale gelmesinin en önemli sebebidir. bizde atatürk'ün batılılaşma faaliyetleri ile benzerlikleri vardır ve karşılaştırılır.

    bir millet vekili hocamızın dediğine göre biz batılılaşırken yetenekli öğrencilerimizi ağırlıklı olarak fransa'ya, japonya ise ingiltere'ye göndermiş. ingiltere'ye giden japonlar mühendis olup japonya'ya teknoloji transferi yaparken, bizim fransa'ya siyasetin kaynadığı zamanlarda giden öğrencilerimiz yurda geldiklerinde hep gazeteci olmuşlar swh
  2. uzun yıllar kendini dünyanın geri kalanına kapatan japonya'nın mağlubiyet sonrası tekrar ayağa kalkmasını sağlayan dönemdir. bir batılılaşma projesi olarak düşünülebilir. batı'nın bilimsel yönünün yanı sıra saldırganlığı da alınmış, japon kültürene ait öğeler ise muhafaza edilmiştir. meiji dönemi sonrası 1945 yılına kadar geçen dönemde ki japonya'nın saldırganlığı hiç de batı'dan az değildir. bilhassa çin'de yaşananlar ile afrika'da yaşananlar muvazi nitelikler göstermektedir.
  3. modernleşen japonyanın en önemli adımıdır. batı ile etkileşime geçilmesine rağmen kültür korunmuştur.
  4. japonya'da kılıç taşımanın yasaklandığı, samurayların neredeyse bütün şehirlerde polisler tarafından aşağılandığı devrimdir.
    bozuk