• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
menekşe'den önce - soner yalçın
hüsne kaya, iki çocuğunu 2 temmuz 1993'te meydana gelen sivas katliamı'nda kaybeder ve bu acı kayıplardan sonra menekşe adını verdikleri bir kızları dünyaya gelir. o gün sivas'ta yaşananlar ailenin hafızasından asla silinmemekte ve menekşe o acı güne dair anlatılanlarla büyümektedir. menekşe büyür ve artık hiç göremediği ağabeyini ve ablasını tanımak istediğine karar verir. o gün orada yaşananların peşine düşen menekşe, yazar lütfiye aydın’ın kitabını okuyarak başladığı bu yolculuğu, o gün madımak oteli'nde bulunanları ve yakınlarını bir araya getirip, yaşanan acıları birincil ağızlardan duymamızı sağlıyor. soner yalçın'ın yönetmenliğini yaptığı menekşe'nin arayış öyküsü, o gün madımak oteli'nde yaşananların gerçek görüntülerine de yer veriyor.


  1. 2013 'de gösterime giren soner yalçın'ın çektiği madımak oteli'ni anlatan belgesel film.

    film oyuncular yerine birebir o günü yaşamış insanların anlattığı anılar ile çekilmiş. otelin etrafını saran polisin "allah rızası için dağılın" dediği kamera görüntülerini de içeriyor. olayın oluşunu sebep/sonuç ilişkisinden daha çok " nasıl oldu? gidenlerden geriye ne kaldı?" sorusu etrafında anlatıyor film. bu sebeple olay hakkında bir ön okuma yapıp izlemekte fayda var.

    bütün olan katliamlardan sonra elimizde ölenler birer rakam, ölmelerine sebep olan olay da sebep/sonuç ilişkisi içinde kalıyor. belleği bu kadar zayıf olan bir toplum olarak sebep/sonuç ilişkisi insanlarda ne kadar yankı bulur, ne manaya gelir, neyi ne kadar değiştirir bilinmez tabi. ama bir abinin " kardeşim bana emanetti. onu annemle babama geri getiremedim." deyişi aklınızdan çıkmıyor. sadece kendimize dair olmayan acıları da anlama çabasına girersek , iletişim kurmaya başlarız belki biraz. izleyin, izlettirin.

    lütfiye aydın 'ın dediği gibi : "aslında o gün ordan kimse sağ çıkmadı."