• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.33)
Yazar kolektif
merhaba asker - kolektif (murathan mungan'ın seçtikleriyle)
"türkiye'nin özellikle son yirmi-otuz yılının önemli ve acılı bir gündem maddesini oluşturan şüpheli asker ölümlerinin etrafında dolaşan, her yazarın, konuyu kendi yazarlık meşrebine uygun bir tutum ve yaklaşımla ele alıp işlediği, özel olarak bu kitap için yazılmış on altı öykü yer alıyor bu kitapta.
"ne yazık ki şüpheli asker ölümleri ve asker intiharlarında türkiye bugün dünyada ilk sırada yer alıyor.
"askeri sınıflandırmaya göre otuz yılda kaç tabur, kaç bölük askerin 'intihar ve şüpheli ölüm sonucu' yaşamını yitirmiş olabileceği gerçeği, tek tek her birinin arkasındaki hikâyenin yeniden konuşulmasını gerektirmiyor mu? çünkü bunu konuşmak demek, aslında türkiye'nin hikâyesini konuşmak demek.
"... ve bu öykü seçkisiyle, zorunlu askerlik kurumunun, militarizmin, kirli savaşın açık ve gizli kurbanı olmuş tsk'nın 'askeri zayiat' olarak gördüğü bütün o gencecik ölülerin anısına bir saygı nişanesi olarak, edebiyat toprağına alçakgönüllü bir mezar taşı dikmek, mezarlarına bir demet çiçek bırakmak istedik." murathan mungan


  1. "merhaba asker", metis yayınlarınca 2014 yılında yayımlanan, murathan mungan'ın hazırladığı seçki kitaplarından. kadınlar arasında kitabı ile eşzamanlı yayınlanmıştır.

    kitap, askerlikte yaşanan şüpheli ölümleri ve asker intiharları hakkında 16 yazar tarafından bu kitap için yazılmış 16 ayrı öyküden oluşuyor.

    Yazarları ise -kitaptaki sırasına göre- Niyazi Zorlu, Sibel K. Türker, Müge İplikçi, Behçet Çelik, Toprak Işık, Neslihan Önderoğlu, Türker Armaner, Haydar Karataş, Hakkı İnanç, Seray Şahiner, Sema Kaygusuz, Jaklin Çelik, Bora Abdo, Aslı Tohumcu, Murat Özyaşar ve Şule Gürbüz. her biri birbirinden özgün ve hüzünlü 16 öykü. türkiye'de olan biten her şey edebiyata da yansıyor. duyup, görüp, bilmek isteyene.

    bir rapora göre; 7 Haziran 2005 – 7 Haziran 2015 tarihleri arasında “10 yılda çatışmalarda hayatını kaybeden 818, buna karşılık 934 kişi aynı süre içinde Genelkurmay verilerine göre intihar etmiş". bu rakamlar yalnızca kamuoyuna yansıyan rakamlar, intihar edenlerin dışında yüzlerce de "eğitim zayiatı" sayılan askerin ailelerine cenazeleri yollanıyor. çoğunun hakkında soruşturma bile açılmadan olayın üstü kapanıyor ya da bir günah keçisi bulunup onun üstüne yıkılmaya çalışılıyor suç. sevag balıkçı olayında olduğu gibi yıllarca sürüyor davalar. aileler umutsuz.