1. ballı, hafif acı ve keskin, hoş kokulu, kıvamlı bir macun olan mesir macunu bu sene tam 475. kez bugün saçılacak.

    manisa sultan camii ve külliyesi içindeki bimarhanede hekimlik yapan merkez efendi'nin kanuni'nin annesi, yavuz'un eşi ayşe hafsa sultan'ın çare bulunamamış hastalığını tedavi etmek amacıyla 41 baharattan imal ettiği ve bu yıl itibari ile 475 yıldır üretilen, şifa niyetiyle tüketilen ve kültürümüze kazandırılmış büyük bir zenginliktir mesir macunu. (bkz: manisa mesir festivali)

    tanıtımından evvel macunu yalnız cinsel güç sağladığı düşüncesiyle bir alay konusu yapan sığ beyinlerin kültürden nasibini almasını diliyorum. bir çeyrek daha beklersek tam beş koca asırdır sürdürülüyor olacak bu köklü geleneğin dünyadaki benzerlerine duyduğumuz saygıyı içimizdekine de duyarak başlayabiliriz mesela. bu konuda çok sinirliyim.

    "Merkez Efendi'ye durum bildirirler. Bunun üzerinde yoğun bir çalışmaya başlar. Sonunda 41 değişik baharattan ürettiği macunu tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafsa Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur. Bu olaydan sonra Merkez Efendinin ünü imparatorluk sınırlarını aşar.Merkez Efendi bu durum üzerine Manisa iline ekonomik katkıda bulunabilecek bir plan hazırlar;

    Her yılın belli bir gününde sergi düzenleyerek, bu sergide bizzat halkın kendi el emeği ürünleri tanıtmak,

    Civardan gelen halkın Manisa'ya ekonomik ve sosyal canlılık getirmesini sağlamak,

    Bunun için buraya gelen halkın, sağlığını korumak ve macunu yiyenlerin 1 yıl boyunca zehirli böcek sokmalarından korumak amacıyla macunun dağıtılmasını sağlamak,

    Spil dağı eteklerine kurulmuş olan Manisa'nın Gediz ovasına kayarak halkın birbiri ile dayanışmasını sağlamaktır.

    Mesir Macununun halka saçılacağı ve bu planda anlatılanların yapılacağı gün olarak da 22 Mart tespit edilir. İran Mitolojisine göre bahar bayramı kabul edilen bu gün seçildiği belirtilir. Kimilerine göre de bugünün Hz. Ali'nin doğum günü olduğu da söylenmektedir. Ancak halk içerisinde yaygın olarak bilinen Bahar bayramına denk getirilmesidir. Kesin olmamakla beraber ilk mesir macunu dağıtımının 1527 - 1528 yıllarına rastladığı sanılmaktadır.

    Son yıllarda nevruz günü karımına başlanmaktadır mesirin. baharın gelişiyle doğanın ve insanın uyanışı, canlanışı, iyileştirici ve yenileyici gücün ortaya çıkışı adeta mesir içine dolar böylece. son yıllarda nevruzdan sonraki ay nisan içinde, bu yıl da bugün saçımı gerçekleştirilecektir.

    Macunun 41 baharatı: anason, çivit, çam sakızı, çiçek otu, çöpçini, darı fülfül, eksir, gün balı, hardal, havlican, hindistan cevizi, hindistan çiçeği, hiyerşambe, kalanga, karabiber, karanfil, kebabiye, kimyon, kişniş, kremartar, kakule, limon kabuğu, limon tuzu, meyanbalı, portakal kabuğu, ravend, raziyane, sarı helile, şamlı, şeker, tarçın, tarçın çiçeği, tekemercini tohumu, tiryak, üdül kahr, vanilya, yeni bahar, zağfran, zencefil, zerdeçal, zulunbadır.

    Genel iyileştirici özelliklerini vermeden evvel tecrübeyle sabittir ki grip, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu problemlerine iyi gelmektedir. denilir ki "Vücuda kuvvet, kalbe ferahlık verir, dimağı (zihin) kuvvetlendirir, dikkati arttirir, siniri yatıştırır, nefes darlığı, başdönmesi, sırt ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve romatizmaya iyi gelir, kanı temizler, göğsü yumuşatır, idrar zorluğunu giderir ve iştah açar." hatta halk inanışına göre o sene mesir yiyen insanı yılan ve böcek sokmaz, Bu macundan kim yerse yesin o yıl boyunca hiçbir zehirli hayvan sokmaz, Nevruz günü ağır hastalar bile yese iyi olur, Macunu yiyen gelinlik çağındaki genç kızlar o yıl içerisinde evlenirler, Macunu yiyen o sene boyunca bütün hastalıklardan korunur ve Çocuğu olmayanlar tüketirse çocukları olacağı düşünülür.

    manisa sultan camii ve külliyesi içindeki eski bimarhane günümüzde tıp müzesine dönüştürülmüştür, burada merkez efendi'nin mesir yaparkenki bal mumu heykeli de bulunmakta, yanı sıra mesir yapımında kullanılan tüm baharatların da tanıtımı yapılmakta. elbette ki daha bir çok değerli miras da mevcut.

    son yıllarda çayı, lokumu, şekeri de yapılmıştır. çok lezzetliler.

    mesir macunu hakkında ayrıntılı bilgi ve kaynak için
    1
    2
  2. bulduğumda kaşık kaşık yediğim macun.

    çok lezzetli aşkitom.
  3. hiç yemedim. youserlar öyle bir yazmış ki merak ettim.
  4. 41 çeşit baharattan yapılan manisa'nın meşhurudur. macun bu özelliği ile almanların 56 otlu likörü jagermeister 'ine göz kırpar. acaba macun ile vodkayı birleştirsek bir jager çıkarır mıyız diye düşünmeden edemedim.
  5. ekşimtrak mayhoş bir tadı var bi de susatıyor.
    kuz