1. yıllardır anlamını tam olarak çözemediğim laf ebeliğidir. türkçe'de bunun bir karşılığı var mı yok mu bilemiyorum. mecaz falandır herhalde. bilinçsizce kulandığımızdan hemen hemen eminim de ne olduğunu anlayamadım.
  2. insan beyninin bir hatasıdır. ancak bu hata evrimi hızlandıran bir süreç olmuştur. bir mutasyon gibi. metaforu algılayan insanlar hayatta kalmış.

    metafor beynin hatalı düşünmesi ya da karar vermesidir. yüksekte olan güçlüdür metaforunu incelersek. patron koltukları neden yüksek olur diğerleri onun güçlü akıllı sözü dinlenmesi gereken kişi olarak hissetsinler diye. aslında ne alakası var yüksek koltukta oturan güçlü olacak diye bir şey yok ama beyin ve bilinçaltı böyle algılıyor. peki neden. ilk insanlar zamanında insanlar yeni ayağa kalkmışlar. kalkamayanlar elimine olmuşlar. doğal seleksiyona uğramışlar. ayrıca hasta olup güçsüz kalanlar ise yatmak zorunda kalırken güçlü ve sağlıklılar ayakta ve diğerlerinden yukarıdaymış. bir nevi toplumsal bilinçaltına kazınmış.

    kapalı kaplar metaforu ise doğadaki tüm maddeler kararlı hale gelmeye çalışırlar. insanlar evlerinde kendilerini güvende hissederler. neden. kapalı bir kapta oldukları için. tıpkı anne karnında kendilerini güvende hissettikleri gibi. yada dünyadaki kargaşadan kurtulup mezarda kararlı hale geldikleri zamanki gibi.

    sevgi ya da aşk metaforu biraz daha uzun bir konu. insanlar sadece kendilerini ve çocuklarını sever aslında. aşk uydurma bir olaydır. insanlar hayatta kalabilmek ve mümkün olduğunca sağlıklı nesiller yetiştirmeye programlıdır. ömür boyu karşı bir cinsi sevmeye değil. bu konu biraz uzun uygun zamanda aşk metaforunu editleyeceğim.

    not: metaforu hangi cahil sanat başlığına koydu.