1. milletin, akıl süzgecinden geçirilmiş hür düşünce ile, bugünlerimiz ve yarınlarımız için kararlar vermesi, tasarrufta bulunması. süt danalarının takım elbise seçerken gösterdiği irade ile hemen hemen aynıdır.
  2. milli irade bugünlerde akp seçmeni oluyor. akp li değilseniz ne düşündüğünüzün, ne istediğinizin bir önemi yok. zira siz ergenekoncu, paralelci, ermeni, yahudi, vatan haini, teröristsinizdir.
  3. milli irade, kuşatıcı, sınırlayıcı bir söylemdir. kategorize eder, dahil olunulması gereken bir toplulukmuş gibi sunulur halka. bir bakıma, sürü olma halini imler, alttan alta tehdit eder. milli irade bir kümedir. içine, kendi kendini yönetmekten yoksun kitleleri alır, bu kitle üzerinde güç oyunları oynaması gereken grupları alır, dışarıda kalındığında çıkarları tehlikeye düşecek güruhları alır. ötekiye tahammülü yoktur. bu kümenin içi halktır, dışarısı aşılması gereken sorunlar, yenilmesi gereken düşmanlardır yalnızca. bu küme belirli bir kimlik, yaşam tarzı dayatır. her politikacının ihtiyaç duyduğu şey bu kümenin tözüdür: din. kümeyi oluşturan kitlelere ortak akıldan söz edilir, ümmet vurgusu yapılır. bu şunu önceler: birey değil, kitle. milli irade, tasarlanmış, inşa edilmiş bir kitle kontrol projesi gibi çalışır. hükümetin ne yaptığıyla pek az ilgilenirler, bu kümeyi devindiren, dinsel ve kültürel bağlarla bağlanmış bir kitlenin unsuru olmaktır. bu dinsel sınırlar çiğnenmedikçe ülkenin genelindeki sorunlar kümenin dışındaki düşmanların engelleyici tutumlarının yol açtığı talihsizliklerdir ve kümenin yüceliğine, doğruluğuna bir zarar vermez. kümeyi kontrol etmek bu nedenlerle çok da zor değildir. varlık nedenini bilmek onlar üzerinde çalışma özgürlüğü sunar. x veya y hükümetinin iktidara gelmesi bir şeyi değiştirmez. dünya'daki pek çok yer bu kümelerin oluşturduğu topluluklar ekseninde yönetilir; yani aptalca, adaletsizce. değişen kümenin yakıtı olur yalnızca: burada dinken, orada özgürlük, şurada para, berikide ahlak, ırk bilinci olur. tarihin kimi noktalarında zıt kutupların birbirlerini çok kuvvetlice çekmesiyle kafa kafaya çarpışır küme ve ötekiler, sistem yeniye adapte olur, kümenin dekorları değiştirilir ve döngü devam eder.