1. eserleri sadece türkiye sınırlarında değil osmanlı coğrafyasının dört bir yanında yükseldiğinden, osmanlı devleti'nin askeri olduğundan, seferlere katıldığından türkiye'nin mimarı demek doğru değildir. adam yeniçeri ocağı'ndan yetişmiş bir asker. ocağa katıldıktan sonra yavuz, kanuni, 2. selim, 3. murad devirlerini görmüş, bu padişahlara bağlı olarak çalışmış. adamı itü mezunu sivil mimar mı sanıyorsunuz?

    adam türkiye cumhuriyeti kurulmadan 300 yıl önce ölmüş.

    yeni osmanlıcılık taraftarı falan değilim, osmanlı'yı da göklere çıkarmıyorum ama tarihimizi yıkmaya da anlam veremiyorum. üstelik kendisi türkiye'yi, osmanlı'yı geç dünyanın en büyük mimarlarındandır.

    biraz da bilgi verelim: kabri kalfalık eseri olan süleymaniye camii yanındadır. yolunuz düşerse ziyaret edin, dönüşte de kuru fasulye yiyin. :)

    ekleme: hala "osmanlı bir aile taamm mı!" inadı görüyorum.

    kimse osmanlı aile değildi demedi zaten. osmanlı bir aile, bir "hânedan" hani game of thrones'ta house of starks, house of greyjoys falan var ya buradaki de aynı anlamda. bu aile ismi aynı zamanda devlete de isim olmuş. devlet-i âl-i osmân (osman'ın ailesinin devleti) veya devlet-i aliye diye de anılır. ingilizce biliyorsanız "ottomans" kelimesini de duymuşsunuzdur. türkiyeli değil, ottoman.

    ayrıca türkiye ifadesi çok yeni bir tabir. sinan'ın yaşadığı devirde bu bölge için "diyar-ı rum" ifadesi kullanılırdı. (roma ve bizans'tan dolayı) batılı da zaten "anatolia" diyordu.
  2. 1489 yilinda kayseri'de dogmustur, asil ismi joseph'tir ve etnik kokeni konusunda bir mutabakat yoktur; ermeni, rum, arnavut, veya hristiyan turk oldugu sanilmaktadir.