1. yalan söyleme hastalığı. yani herhangi bir çıkarı yokken dahi sürekli yalan söylemek, yalanlar üstüne bir dünya kurmak, en sonunda da gerçek ile yalan ayırdını kaybetmek, artık doğru söyleyemeyecek duruma gelmek, doğruyu söylesen de kimsenin inanmaması.

    peygamber hastalığı diyenler de var, siyasetçi hastalığı diyenler de var, yalancı çoban diyen de mevcut.

    şizofreni gibi hastalıklarla ayrımını yapmak lazım. şizofrenler normal insanlar kadar yalan söyler, sadece onların algıladığı gerçekler bizimkinden değişiktir.

    edit: bizim gerçeklerimiz derken, kendimi normal sınıfına koydum. bunu ne hakla yaptım bilmiyorum.
  2. borderline kişilik bozukluğundan muzdaripler de takıntılı yalancılardır ancak onların yalanları terkedilme korkularını bastırmak amaçlıdır. oysa mitomaniklerin böyle korkuları yoktur, kendilerine güvenleri tamdır, zaten bu yüzden rahat rahat inandırıcı yalanlar söylerler. anti-sosyal kişiler değildirler, tam aksine kendilerini daha ilginç, daha kahraman, daha maceracı göstererek insanlara yakınlaşmaya çalışırlar.
    aslında kendi kendilerinin en büyük düşmanıdırlar, yalanları genelde çıkar elde etmek için söylenmemiş "beyaz yalanlardır", ama tutarsızlıkları yüzünden yakayı ele verirler er ya da geç, dolayısıyla kimseyle uzun süre arkadaş kalamaz, girmek için çırpındıkları sosyal çevrelerden uzaklaşmak zorunda kalırlar.
    güven en önemli sermayedir çünkü.
  3. bu hastalığın ülkemizde bilinirliğinin artırılmasında verdiği emek ve gösterdiği çabadan ötürü ünlü mitomanlarımızdan biri 2014 yılında seçimle en yüksek mevkiye getirilmiştir. ^:swh^ was here
  4. bu hastalar hasta olduklarını da kabul etmezler. bu yüzden kendi istekleriyle tedavi olmazlar. belki birçoğunun hasta olduğunun kimse farkında değil.
  5. hastalık olarak değerlendirilmek yerine ağır bir semptom olarak değerlendirilir. çoğu kez kişilik bozukluğuna işaret eder.
    sıkça görülen patoloji grupları olarak;
    (bkz: borderline kişilik bozukluğu)
    (bkz: anti-sosyal kişilik bozukluğu)
    (bkz: histeriyonik kişilik bozukluğu)
    (bkz: bipolar duygu durum bozukluğu)

    psikoz grubu ile ilişkisi ise karmaşıktır.
    edit: karmaşıktır diyip bırakmışım bir kaç şey söylemek gerekirse, psikoz grubu gerçeklik kaybı ile karaterize edilen bir gruptur, yalan davranışı ise gerçeklik ile alakalıdır. yani yalan söylemek için gerçek olan bir durumu saptırmanız gerekmektedir. gerçekliği kaybeden bir kişi gerçekliği manipüle edemeyeceğinden, mitomani psikozlar için mümkün görünmemektedir. onların yalanları gerçekliği saptırmak yerine gerçekliği bozuk bir şekilde algılamaktan doğar.
  6. sadece yalan söyleme değil, kendi yalanına inanma hastalığıdır aynı zamanda; biraz da ailesindeki/kendisindeki başarısızlıkları ve mutsuzluk sebeplerini kapatmak için yalanlarla kurduğu hayal dünyasında, mutlu görünür bu kişiler.
  7. bu hastaligi fark edince taslar yerine oturdu. cok zor bu hastalarla yasam. almanya'da beyin tumoru ameliyati olup iki gun sonra dondu. pansuman icin yeri gogu yikti ben yaparim kimse gormeyecek dedi. sorsak herkes ona asikti. erkekler bitti kadinlari lezbiyen ilan edip onlarin da askini anladi. birilerini hamileyim diye kandirdi. birilerine intihar ediyorum dedi. kendini acindirmak icin abim beni evlendirecek dedi. hatirlamadigim daha neler neler. hicbirimizin yuzune bakacak hali kalmayinca da cekti gitti hayatimizdan. liseden hic arkadasim yok derdi. sanirim duzenli olarak cevre degistirip boyle yasiyor.
  8. mitomaniye dürtü kontrol bozukluğu da denir. mitoman kişi yalan söyleme konusunda kendisine engel olamaz. bir süre sonra pişman olsa da yalan söylemeyi sürdürür. yalanları gelişigüzeldir ve zaten çoğu zaman bariz bir şekilde uydurma olduğu anlaşılır. çünkü amaçları kandırmak değildir. bu sebeple söyledikleri yalanlar son derece basittir.