1. fransız ihtilali ve sanayi devrimi ile ortaya çıkan insan türü.

    yalnızdır ve yalnızlıktan kurtulmak için mücadele eder. bu sebeple de şöhret için, para için her şeyi yapar. çünkü onun için önemli olan insanlar tarafından bilinmektir.
  2. türkiye gibi ortadoğu bokunun içindeki ülkelerde bulunmayan insan türü. arasıra nadiren çıkıyor onlarda benim gibi yurtdışına kaçıyor. türkiye'de mutlu olma şansı olmayan tür.
  3. bilimsel adıyla homo sapiens sapiens. primatların bir alt sınıfı olan bu canlı günümüzde sapienslerden soyu tükenmemiş olan tek canlı türüdür.
  4. kendi istemi ve talebi dışında modernleştirilmiş insan. istese de becerir miydi bilemem. zaten mevzu bu değil, neyse.

    bu insan, yani bu kategoriye sıkıştırılmış insanlar, ben, sen, o, aslında çok büyük bir sorunun, bir çıkmazın ta kendisi. henüz kendi olamamışken, toplumsal beklenti veya geniş çaplı değişimler sonucu bu kategoriye bir manada da kendini atmış. çok garip, çok acınası bir halde bu insan. özüne bakamadan daha, bilmeden kendini başka şeylere yönlendirilmiş. başka kitaplar, başka insan ve heveslerle çevrilmiş etrafı, elbette kendinin payı bariz. fakat çevresel etkenler ağır basıyor.

    akrep gibisin kardeşim,
    korkak bir karanlık içindesin akrep gibi.
    dünyanın en tuhaf mahlukusun yani,
    hani şu derya içre olup
    deryayı bilmeyen balıktan da tuhaf...