1. yaptırım. hukuk normlarına uyulmaması durumunda devletin üzerimizde kullandığı zor kullanma gücüdür. ahlak kurallarıyla hukuk kuralları arasındaki en temel ayrımdır. ahlak kurallarına uyulmaması durumunda size bir yaptırım uygulanamaz fakat hukuk kurallarına uymazsanız devlet tarafından bir takım yaptırımlara maruz kalırsınız.
  2. zannedilenin aksine ahlak, örf adet gibi kuralların müeyyideleri her zaman basit ve manevi şeyler değildir. toplumsal bir tepki olan linç maddi hukukun vereceği her cezadan daha ağırdır. bu nedenle maddi hukuku diğerlerinden ayıran, devlet tarafından, önceden belirlenmiş müeyyidelere bağlanmış olmasıdır. konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için (bkz: kemal gözler) (bkz: hukuka giriş)
  3. sosyal hayatı düzenleyen bir takım kurallar vardır(görgü, ahlak din, gelenek ve görenekler ve hukuk kuralları). bu kurallara uyulmadıgında ceşitli sonuçlar ortaya cıkar. hukuk kuralları dısındakılerın yaptırımı manevidir(ayıplama kucuk gorme dıslanma gıbı ) ama hukuk kurallarına uyulmazsa burada devlet gucu devreye gırer ve devletin bu durumda kişiler üzerinde uyguladığı yaptırıma müeyyide denir. hukuk kuralları yaptırımının maddi olması açısından diğer sosyal gayatı düzenleyen konulardan ayrılırlar.