1. bu vatandaş, fırsat buldukça umre ziyaretinde bulunur ve sosyal medyada fotoğraflarını paylaşır, torpil yapanlara küfür edip araya adam sokmadan ekmek dahi almaz, kendine faydası olacak adama iyilik yapmaktan sakınmaz. böyle güzel bir insandır ve memleketimde çokça bulunan bir türdür.
  2. sözde mazlum özde zalimdir. hak yemekte gocunmaz ibadeti allah rızası için değil reklam için yapar. kendi dininden olmayana her türlü hakareti ederken kendisi dine en büyük zararı verir.
  3. müslümanım demeyip torpil arayan, rüşvet yiyen, adam kayıran adamdan daha çok alçak değildir. zikredilen meselelerin hepsi de başkalarının hukukunu çingemekle, hakkını elinden almakla ilgilidir. dolayısıyla failin inanıp inanmaması durumu hafifleştirmez ya da ağırlaştırmaz. bir ateist içki içmek istediği zaman içki haramdır içme diyemezsin ona çünkü adam zaten onu kabul etmiyor ki. ama adam rüşvet aldığı torpil yaptığı zaman ben inançlı değilim beni bağlamaz diyemez. salt bir dini boyutu yoktur rüşvet alma ve adam kayırmanın. müslümanı da ateisti de sağcısı solcudu da hepsinden var bu işleri yapan var ülkede malesef.
  4. (bkz: akp'li akademisyen)

    allah, kitap, peygamber gibi insanların hürmet gösterdiği olguları dilinden düşürmeyip rüşvet alıyor, hak yiyor, torpil yapıyorsa herkesten daha aşağılıktır.

    neden?

    çünkü insanların güvenini, itibarını kazanmak için dilinden düşürmediği allah, kul hakkı hariç her günahı affedeceğini söylüyor. alemleri yaratan allah kulunun hakkına bu kadar saygı gösterirken sen gidip rüşvet yersen aşağılık bir şerefsiz olursun.

    rüşvet yiyen, torpil isteyen ateistten daha aşağılık olmasının sebebi budur: inandığını her şekilde ilan ettiği (face'te paylaşılan umre, namaz fotoları, göstere göstere abdest almalar, ağızdan dini-diyaneti düşürmemeler...) dininin yasakladığı en çirkin şeyleri gözünü kırpmadan yapması ve buna rağmen bir de başkalarının inancını sorgulayıp, fetva vermesi.

    böyle yavşaklar yüzünden insanlar dinden soğuyor işte.