1. amerika birleşik devletleri'nin ispanyol-amerikan savaşı (1898) - franklin d. roosevelt'in başkanlığı arasındaki dönemde latin amerika'da panama, nikaragua, haiti, meksika gibi ülkelerde giriştiği askeri müdahalelerdir.

    malumunuz latin amerika, abd'nin çıkarları ve sistemsel değişimler sebebi ile abd tarafından sürekli arka bahçe (backyard) olarak görülmüştür. bu durum özellikle 1823'te ismini dönemin başkanından alan monroe doktrini ile başlamıştır. bu doktrin özetle "avrupa monarşileri kendi işlerine baksın, batı yarı küreye (kuzey ve güney amerika) karışmasınlar. biz size karışıyor muyuz?" demektedir.

    "her horoz kendi çöplüğünde öter" diyen bu doktrin sonrası abd kimi latin amerika ülkesine çeşitli sebeplerle müdahale etmiştir. bu müdahalelerin mimarı başkan t. roosevelt ve onun savunma bakanı william h. taft olmuştur. müdahaleler sonunda da yeni kurulan yönetimler ile protektora (bir nevi sömürge) anlaşmaları yapmıştır. yani bir şekilde hortumu kendilerine bağlamışlardır.

    bu askeri operasyonlara muz denmesinin sebebi ise ilginç. müdahalelerin asıl amacının ekonomik olması ve özellikle bölgede başta muz olmak üzere meyve ticareti yapan united fruit company'nin çıkarları için bölgeye "ayar" çekilmesi bu işgallere "muz savaşları" adını vermiştir.