1. sanat alanında açılmasının uygun olmadığını düşündüğümden buraya açtım. insanların bakış açılarıyla alakalı bir durum çünkü.

    maalesef ülkemizde sıkça rastlanan bir durum. herkesin dinledikleri dışında bir şey dinleyen biri varsa hemen çeşitli yakıştırmalar yapılır.

    rock/metal ağırlıklı dinlediğim zamanlarda bana şakayla karışık satanist diyen arkadaşlarım vardı. yerli bir dizi izlediğimi duyduğunda "metalci adam yerli dizi izler mi ya" diyen, şarkı önereceğim zaman "aman kanka içinde gitar olmasın" diyen bile vardı. dünyanın en güzel enstrümanı için böyle sözler duymak üzmüştü beni.

    blues/jazz dinlediğim zamanlarda ise entel olmuştum. küfürlü bir şey söylediğimde "aaa yakıştı mı sana" falan diyenler olurdu. dinlediğim şeyleri sıkıcı bulan "neden eğlenceli şeyler dinlemiyorsun" diyenler olmuştu.

    tüm bunlardan çıkarttığım sonuç ise şu. insanlar fark etmese de yaptıkları yakıştırmalar aslında onlara doğruyu gösteren birkaç ayrıntı içeriyor. bana "metalci adam yerli dizi izler mi" diyen bu konuda biraz düşünse keşke. yerli diziler genellikle kalitesiz olur. bu yüzden yerli dizi yerine yabancı dizileri tercih edenler özentilikten değil kalite farkından dolayı tercih ederler. bu durumda yerli dizi izlemeyen metalcinin aslında bu tarz seçimlerde kaliteli olanı seçtiğini düşünmüyor kimse. ya da blues dinleyen adam küfür ettiğinde ona yakışmıyorsa bu onun terbiyeli ve nasıl konuşması gerektiğini bilen biri olduğunu gösterir.

    peki diğer müzik türlerinden neden örnek vermedim? çünkü insanlar en çok bu ikisi üzerinden ayrımcılık yapıyorlar. türkü dinleyene de mesela köylü gibi bakılır. çok yanlıştır. ama en sevdiği tarz pop olan adamı kimse bana savunamaz. "e az önce ne diyordun şimdi ne diyorsun" diyenler olacaktır. olay şu. saydığım tarzlar müzikal anlamda bir olgunluk isteyen ve müziğin temelini oluşturan dallar. bunların arasına klasik müziği de katmak lazım elbette.

    peki pop dinleyeni neden kimse savunamaz? kelimenin kökeni zaten cevabı veriyor. yapıldığı dönemde ünlü olan ve sahibine para kazandıran, sanatsal kaygı taşımayan, bir iki sene sonra "nostalji" kuşaklarında yer alan bir türdür. 70'li yıllarda yapılan rock/metal/blues fark etmez tüm şarkıları sanki daha yeni çıkmışlar gibi dinleyip seviyoruz. karşılaştırılamayacak bir durum bence.

    sonuç olarak benim tek eleştirim gerçek müzik olmayan şeyi insanların öyle sanmasına karşıdır. onun dışında isteyen istediğini dinlesin tabi ki.

    not: elektronik müziğe hiç girmediğime dikkat etmişsinizdir zaten.

    müzikle kalın.
    jimi
  2. rap hariç her türlü müziği dinlerim.. ruh halime göre değişir dinlediğim müzik.
    bazılarını özellikle çok severim; yerel müzikler gibi!

    rap dinleyene de "neden dinliyorsun kardeşim?" demem. o da onun seçimidir.
    onu da öyle severim.
    ne yapayım?
    müzik zevki yüzünden hayatımdan mı çıkartayım????

    "iyi insansın sevdim seni ama dinlediğin müzik biraz şey.. ıımm.. olmaz ya.. haydi hoşçakal" :s :s
    böyle saçma şey mi olur??


    lüzumsuz ön yargıdır nazarımda böyle şeyler.
    derdim kimseye laf sokuşturmak değil!
    ön yargılı olan da bu problemi ile yaşasın, ona da bir sözüm yok!
    ben her tür müzik dinlemeye devam ederim.

    artı her bir halt yüzünden ayrışmışız zaten ülkenin içinde..
    herkes bir taraf seçip kendine, dışında kalan hiç kimseyi sevemiyor.
    bir müzik kaldıydı içine edilmeyen, he gelin orada da bizim gibiler ve diğerleri diye ayrışalım.
    hep birlikte nasıl sevgisiz bir toplum oluştururuz diye çaba sarf edelim arkadaşlar.
    şahane!
    sonra bu ülke neden bu halde diye ağlamayın ama bir zahmet!

    çok şeye değil biraz hoşgörü, çokça sevgiye ihtiyacımız var..
    isteyen istediğini düşünsün, aynı şeyi ömrün sonuna kadar söyleyeceğim!
    dünyayı sevgi kurtaracak!
  3. zamanında bende de vardı. bilirsiniz rap dinleyen bir siyahi ile rock dinleyen beyazın arasındaki ilişkiyi. illaki oluyor o önyargı; çünkü dinlediğiniz müzik türünde bile verilen mesajlar var, sadece beni sev diye. :)

    şununla farkettim tek müzik türünün zararlı olduğunu: twd izlerken blackbird song çaldı, lee dewyze'ın. oradan bu sanatçının diğer şarkıları. sonra dedim ki önyargı gereksiz bi şeymiş. yapma, yaptırma.
  4. herkes bundan dert yanıp nasıl pop müzik dinleyenleri birden aşağılamaya başlıyor gerçekten anlayamıyorum.
    herkes "çok kaliteli" sanat diye nitelenmeyi haketmiş ezgilerden hoşlanmak zorunda değil bırakınız herkes neyle mutluysa onu soksun kulaklarına ve dinlemekten hoşlandıklarıyla sınıflandırıp yargılamayın insanları.
  5. müzik zevki yüzünden bir sürü kavga görmüş biri olarak yaptığım incelemelerde bunların çoğunun lise seviyesinden öteye gitmediğini görüyorum. müzik zevki ile bir önyargı oluşturmak için kesinlikle liselilik şartı aranmalıdır. öbür türlü olamıyor ne yazık ki.

    mevzuyu karşımızdaki insan hakkında fikir edinmek olarak incelersek eğer, artık vücut dilinden çaya kaç şeker attığına kadar her şeyden bir yorum çıkarılabilen şu dünyada sanırım müzik zevki aralarında en çok itibar edilesi veri olurdu.

    not: kurtadam diye bir yazar varmış. şimdi bu nick ile yancısı gibi olduk.
  6. çoğunlukla ergenlerde bulunan önyargıdır. bırakalım rahat rahat nefret etsinler birbirlerinden bir yerden sonra tarz ayrımı kalmıyor, insan her tarzda kulağını okşayan bir şeyler bulabiliyor.
  7. sıkı bir rammstein dinleyicisi olan bendenizin, akşam vakti geldiğinde eğer yanımda dinleyicisi de varsa ferdi tayfur şarkıları açıp o uzun yolculuklarda hem bağıra bağıra eşlik etmişliğim hem de dinlerken sessizliğe bürünüp uzaklardaki sevdiceği düşünmüşlüğüm de vardır. artık yeter la! içimiz karardı dediklerinde dinlemeye değeceğini düşündüğüm pop müziklerde keyfimi yerine getirmişliğim de vardır .gereksizdir bu ön yargı^:yapma çocuğum^^:yapma evladım^.
  8. arabeskten jazz a, ilahiden rock a her tarz hintçeden fransızcaya her dil dinlerim. türkçe rap hariç türkçe rap dinleyene ön yargım var.
    wtf
  9. elektronik müzik icra edenleri öldürmeliyiz bence. hiç girmemişsiniz bu konuya ama ben gireyim. bi kere elektronik müzikçiler bizi hedonistlige ve basitlige yönlendiriyor. bu bize yakışmaz. salaş dans etmemizi istiyolar ki bu zaten başlı başına bir günah. swing, vals dışında dans etmememiz lazım. belki nefsimizi köreltmek için halay olabilir. en gerçek müzik bluesdur jazzdir. bunu anlamiyolar hic zaten. ama en satanik benim bak popcularada lafımı ediyorum dikkat edersiniz.
  10. bu mantığa sahip kişilerin form doldurtmadan önce kimseyle arkadaş olmaması gerektiğini düşündüğüm ön yargı. çünkü müzik zevkiyle kişiyi yargılayan, kitap, sinema gibi konulardaki zevkiyle de yargılayıp "salak" diye damgalar, zira onlara göre hepsinin daha iyi türü vardır. (bkz: sahi klonlama ne zaman yapılabilecek :p)
    insanlarla iletişimleri bu zevklerin paydası üzerine kurulu bir sığlıkta olup, karşısındakinin ne hissettiğini/hissettirdiğini, ne yaptığını, nasıl biri olduğunu ön planda tutmayan/önemsemeyen insanlardan uzak durmak lazım bence.