• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
narayama bushiko - shohei imamura
19. yy'da japonya'nın uzak bir dağ köyünde geçen film obasute geleneği veya ubasuteyama[3] olarak adlandırılan eski bir japon geleneğine dayanmaktadır. bu geleneğe göre, bölgede hüküm süren kıtlığın ve yoksulluğun yarattığı şartlar sonucunda 70 yaşına gelmiş aile bireyleri, aileye daha fazla yük olmamaları için gönüllü olarak uzak bir dağın tepesine götürülerek orada açlık ve soğuktan ölüme terkedilmekteydiler...

kaynak: vikipedi


  1. '83 cannes film festivalinde altın palmiye ödülünü kazanmış film.

    belgesel tadındadır, her karesi ayrı bir doğa fotoğrafıdır. ayrıca natüralizm kelimesi filmi tanımlamak için kullanılabilecek en doğru kelimelerden biridir.

    edit: natüralizm yanına realizmi de eklemek doğru olacaktır zannımca.

    !---- spoiler ----!

    bir yılanın doğumu, insanların cinsel ilişkiye girdiği sırada çiftleşirken görülen hayvanlar, diş kırma, koca bir ailenin diri diri gömülmesi, cinsel ilişki beklentisi gerçekleşmeyen erkeğin tarladaki ürüne ve ata zarar vermesi sonrasında ise -annesinin ricası üzerine- kendisiyle birlikte olmaya rıza gösteren yaşlı kadınla defalarca kez ilişkiye girmesi, ayak tırnağı sahneleri ve narayama dağında geçen son bölüm filmin en dikkat çeken noktalarıdır.

    !---- spoiler ----!
  2. en çok etkilendiğim filmlerden biridir..açlık ve sefalet yüzünden ölüme terkedilen anne ve babalar, hırsızlık yüzünden diri diri gömülen aileler, cinsel isteklerine karşı koyamayıp yenik düşen insanları da seyrediyoruz bu filmde.. imamura nın en iyi filmleriden biri. filmin cannes film festivalinde altın palmiye aldığını da hatırlamakta yarar var..