1. nazar denilince aklınıza ne geliyor? renkli gözler mi? göz değmesi mi? aslında bugün bunlar hakkında yazmayacağım. kelimenin kökenini ve bu kökten oluşan günümüzde kullandığımız kelimeleri yazacağım.

    nazar
    kelimesi aslında bakmak anlamına geliyor. arapça kökenli bir kelimedir ve tahmin edebileceğiniz gibi nzr kökünden gelir.

    belkide kimsenin aklına gelmeyecek manzara kelimeside nazar kelimesi ile aynı kökenden gelir. manzara etrafı gören yer anlamına gelir. manzarası güzelmiş derken aslında önünüzdeki sahili, uçurumu, güneşin batışını kast etmiyorsunuz.

    münazara kelimeside nzr kökündendir. zaten dikkatli bakarsanız^:aslında pek fazla dikkat etmeye gerek bile yok^ nazar kelimesini görebilirsiniz.^::))^ münazara bakışma, tartışma, rekabet etme anlamlarına gelir. sınıflar arası veyahut okullar arası münazaralar yapılır. izlemesi zevkli, yarışmacı olması ayrı zevklidir. ayrıca bir de şehir efsanesi vardır ki gerçekliği kanıtlanabilmiş değildir. efsaneye göre iki grup seçilir. bir grup sütün beyaz olduğunu diğer grup ise siyah olduğunu ispatlamaya çalışacaktır. siyah sütü savunan grup kazanacaktır ve yıllar boyunca bu olay tüm ülkede öğretmenlerce anlatılacaktır. münazaraya gerçekten katılan, izleyen yoktur. eğer münazara öncesi bu efsaneyi dinlemediyseniz münazara yaptım demeyin.^::)^

    nezaret kelimeside nzr kökünden gelir ve bakma, gözetim, denetim anlamlarına gelir. aynı şekilde nazır kelimeside aynı kökten gelir ve bakan, nezaret eden anlamına gelir.

    (#186182)
  2. benim gibi yıldızı düşük birini devirebilir. aynen bugün olduğu gibi. elim kolum bacaklarım..abi hiçbir yerim tutmuyor. kem gözlere şiş, tü tü tü.
    zahle
  3. durak
  4. başlığın ilk yorumu her ne kadar nazar kelimesini arapça kökenli olduğunu izah etse de nazar; şaman gelenekli bir inançtır. bazı gözler (hele mavi ve keskin ise) insanı kalbinden vurur. kişinin yıldızı da düşükse bütün geceyi mayhoş ve bulanık bakan bir çift göz ile tamamlayabilir. nazar'a karşı en bilinen yöntem nazar boncuğudur kişinin bakışlarını üzerinde toplayan mavi boncuk çatlar ve kişiyi korumuş olur. bazı kişiler nazar boncuğunu gömleğin iç cebi, çantasının içinde taşıyabilir. bu durumda nazar boncuğu işlevini yitirir zira nazar boncuğu görünen bir yerde olmalıdır.
    nazar'a karşı alternatif yöntemler " tütütütüüü" şeklinde tükürük, kurşun döktürmek yada tahtaya vurmak olabilir, kimisi poposunu kaşır. vs vs. benim son yıllarda farkettiğim bir metod ise nazarından korktuğunuz kişi ile göz teması kurmamak. o keskin gözlerle sizi delip içinizde bir kıyım yapabilirler. göz teması kurmayarak enerjilerini başka yöne sevk etmelerinie olanak tanıyınız. bu göz teması kurmama olayını da michael jordan belgeseli ile farkına varmıştım. jordan'ın rakipleri anlaşmışcasına tek bir şeyden bahseder. "eğer jordan ile göz teması kurarsanız jordan sizi gafil avlar ve hedefine gidecektir" bir çeşit hipnozla karışık enerji ile karşııı bayıltma durumu. her nazarcı kötü fesat insan olmayabilir. jordan gibi yüksek enerjili tipler de nazarcı olabilir. misal tarkan'ın da nazarcı olduğunu düşünüyorum.
  5. yukarıda yazar belirtmiş, aslında pagan inanışıdır.
    nazardaki mavi göz, ''medusa''nın mavi gözüdür.
    hatay arkeoloji müzesinde kaıcy ''sen de' yani ''benim için ne düşünüyorsan allah sana versin'' ile ilgili iki mozaik bulunmaktadır. mozaikler 1939 yılında çekmece mahallesinde yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır.

    mozaiklerden birincisinde, medusa'nın mavi gözbebeğine yani kem göze saldıran, tırtıl, kuş, üç uçlu yaba, kılıç,akrep, yılan,yılan, köpek bulunmaktadır.
    nazar mozaiklerinde büyük erkeklik organı ''şans''ı göstermektedir. birinci mozaikte yer alan, kişi cücedir, ancak erkeklik organı sebebiyle şanslı ve kem gözleri kovacak ''tılsım''a sahiptir. https://ibb.co/0GqXjfG
    ikinci mozaikte ise; iri erkeklik organlı, kambur cücemiz ve çatallı mızrağı ile kaicy '' benim için ne düşünüyorsan allah sana 10 katını versin'' demektedir. https://ibb.co/0GqXjfG